Sylvana Simons en de Armeense bevolking

Op 24 april 1915 werden zo’n 250 Armeense intellectuelen in Constantinopel (Istanbul) gearresteerd en weggevoerd naar het Turkse bergland.

Daarna werden alle volwassen mannen gedeporteerd. Tienduizenden werden geëxecuteerd, vele honderdduizenden kwamen om door mishandelingen, dwangarbeid en uitputting.

De volgende fase betrof de deportatie van honderdduizenden Armeense vrouwen, kinderen en bejaarden. Zij werden massaal tijdens dodenmarsen naar de Syrische woestijn geleid. De meesten kwamen om door de honger en de vrouwen werden massaal verkracht. Ook een aantal christelijke gemeenschappen trof rond 1915 hetzelfde lot.

De schattingen lopen uiteen, maar waarschijnlijk kwamen 1,5 miljoen mensen om, terwijl in Europa niemand aandacht had voor deze massaslachting. Hier was immers de Eerste Wereldoorlog aan de gang?

De Duitse overheid heeft al vele jaren diep en oprecht berouw getoond over de massamoord op miljoenen Joden en andere bevolkingsgroepen. Men erkent ook dat er sprake was van genocide: het bewust en systematisch uitroeien van een bepaalde bevolkingsgroep.

De Turkse overheid erkent inmiddels en onder druk dat er doden zijn gevallen onder de Armeense bevolking. Maar dat was de eigen schuld van het Armeense volk. De Armenen vormden immers een bedreiging voor de Ottomanen? Dat had allemaal met oorlogshandelingen in de Eerste Wereldoorlog te maken.

Vanuit die blikrichting kun je begrijpen dat Kuzu en Öztürk, de beide heren van Denk, het niet over hun tong kunnen verkrijgen dat er misschien toch sprake was van systematische moord op een bevolkingsgroep. Een echte Turk is immers oneindig loyaal aan zijn eigen bevolking?

Het standpunt van de beide heren van Denk verbaast me dan ook niets. Ze kunnen maar één kant uit kijken. Gelukkig sloot Sylvana Simons zich aan bij deze partij. En van haar begreep ik dat ze een rasechte bestrijder was van het onrecht in de wereld.

Maar helaas: Sylvana Simons heeft haar ziel verkwanseld aan de Turkse overheid. Hoezo genocide? Daarover verschillen immers de meningen? Dus kun je het rustig ontkennen. Daarom pleit Sylvana voor consensus over deze kwestie.

Dan kun je lang wachten, want die consensus komt er niet. Hoezo is het systematisch wegvoeren en laten omkomen van een complete bevolkingsgroep (inclusief vrouwen, kinderen en ouderen) een gevolg van oorlogshandelingen? Als je dat maar blijft ontkennen komt er geen overeenstemming.

Misschien moet Simons maar eens kijken naar de foto’s van naakt gekruisigde Armeense vrouwen. En dan tegen de weinige overgebleven familieleden van die vrouwen zeggen dat het allemaal wel meevalt. Het was gewoon een gevolg van de oorlogshandelingen in de Eerste Wereldoorlog. De meningen verschillen immers.

Helaas ben ik wel wat gaan twijfelen aan de oprechtheid van de strijd van Sylvana Simons tegen het onrecht in de wereld. Ze wil zich niet laten informeren óf ze wil het niet horen. Kennelijk geldt de strijd van Simons tegen het onrecht alleen als het in haar denkraam past en als het voor háár goed uitkomt…

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

5 gedachten over “Sylvana Simons en de Armeense bevolking”

 1. Ik vind het jammer dat Sylvana Simons Denk heeft gekozen als politiek podium: de Armeense genocide is een feit, dat is wel voldoende bewezen.
  Ik heb gelezen dat in het Duitse parlement niet alleen dat nu met zo veel woorden gezegd wordt, maar dat er ook beleden is dat de toenmalige Duitse regering daar toen niet tegen heeft geageerd: Duitsland was bondgenoot van het Ottomaanse rijk.

  Iets anders is dat de hele kwestie wel opnieuw duidelijk maakt dat racisme in Nederland bestaat, gezien de aard van de reacties die Sylvana over zich heen krijgt.

  Waarbij niet alleen witte Nederlanders soms behoorlijk racistische uitspraken doen: racisme komt ook veelvuldig voor bij Nederlanders met een andere kleur. In de tijd dat ik in Amsterdam Zuidoost woonde genoeg meegekregen van dergelijke uitlatingen van mensen van Turkse komaf richting Surinaamse Nederlanders, en vice versa.

 2. De Vara heeft een paar jaar geleden een prima documentaire gemaakt met een Nederlandse Turk en een Nederlandse Armeen op zoek naar hun wortels en wat er gebeurd is. Die zou Sylvana en anderen eens moeten bekijken. Het gaat er ook om hoe er vanuit beide kanten systematisch propaganda word gevoerd om de geschiedenis naar hun hand te zetten. Helaas lukt dat zo goed dat het onbespreekbaar is geworden en je als landverader wordt gezien als je een andere mening hebt dan de nationale (nota bene van je voorouders).

  Punt is dat Sylvana hier niets mee te maken heeft. Zij is niet bij DENK gegaan om de Armeense Kwestie/Genocide. Zij heeft op een ander punt een gezamelijk belang en dat geldt ook voor de bekende Nederlandse Marokkaan die bij DENK is toegetreden. Over hem hoor je minder dan over Sylvana en hij zal ook net als Sylvana dit punt uit de weg gaan om de eigen punten een kans te geven. En voor die eigen punten is zeker wat te zeggen. Ooit trok de PvdA olv Wouter Bos erg veel Marokkaanse en Turkse kiezers aan. De 2 DENK’ers hebben daar hun zetel aan te danken. Maar de PvdA is opgeschoven richting Wilders en deze mensen lopen nu massaal weg en gaan bij de verkiezingen het huis niet meer uit. DENK kan daar zeker wat voor betekenen. Helaas zit DENK nog teveel aan Turkije gekoppeld door de 2 oprichters en is zo’n Armeens Kwestie/Genocide een zeer simpel handvat om deze partij in de kiem te smoren. En dat is wat ik op dit moment vooral zie gebeuren.

  1. Die serie waar Ximaar het over heeft was indrukwekkend; ik denk dat ik hem vorig jaar heb gezien. De titel weet ik niet meer, misschien is hij nog terug te zien op uitzending gemist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s