Wat zegt je stem?

Met onderzoek kun je alle kanten uit. Ook wetenschappelijk onderzoek is lang niet altijd zo betrouwbaar als de wetenschap ons wil doen geloven.

Toch een paar opmerkingen over de stem van mensen. Die stem is ontzettend belangrijk. Zo wordt er beweerd dat je stem van grote invloed is op een sollicitatieprocedure. Je kunt een mooie brief schrijven, maar als de sollicitatiecommissie direct schrikt van je stem maak je weinig kans.

Wat zegt je stem? Nu volgen enkele – al dan niet wetenschappelijk aangetoonde – gegevens:

a) een harde stem duidt op de neiging tot dominantie, op geldingsdrang, op het je wil aan anderen op willen leggen.

b) een lage stem. Vrouwen schijnen voorkeur te hebben voor mannen met lage stemmen. Maar wat zegt een lage stem bij vrouwen? In het boek ‘Ik hoor het aan je stem’ schrijft Elisabeth Ebbink dat vrouwen in de westerse wereld steeds meer een toontje lager zijn gaan spreken. Lager spreken zou wijzen op meer invloed of op de behoefte om meer invloed te hebben.

c) een ‘persende’ stem: de klanken worden door het keelgat ‘geperst’. Dit zou duiden op veel onderhuidse verbale agressie die er uit geperst moet worden. Zo’n persende stem kan op den duur leiden tot een chronisch hese stem. Ook een vlakke stem (weinig variatie in toonhoogte) zou op ingehouden boosheid kunnen duiden.

d) sterke wisselingen qua toonhoogte: daar zijn kinderen goed in. Als ze iets voor elkaar willen krijgen gaan ze opeens ‘hoger’ praten. Dat wordt bij kinderen geassocieerd met klein en lief. “Mag ik een snoepje, alsjeblieft?” Bij volwassen vrouwen werd het in het verleden geassocieerd met de hysterische persoonlijkheid.

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Wat zegt je stem?”

  1. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb zo’n hekel aam bepaalde stemmen! Misschien zijn het aardige mensen, maar ik wil ze niet HOREN. Is daar ook onderzoek naar gedaan?

    Date: Fri, 27 May 2016 06:55:22 +0000 To: gonnie_2000@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s