Fietsen langs de Elbe

Voor de vijfde keer achter elkaar hebben we een fietsvakantie aan de Elbe gepland.

Bastei 2We fietsten twee keer een week langs de bovenloop van de Elbe, het grensgebied tussen Tsjechië en Duitsland. Met spectaculaire rotsformaties en stevige heuvels en bijna-bergen in de omgeving. Als we geen zin hadden in hellingen, dan bleven we gewoon in het dal fietsen of fietsten we langs een zijrivier.

Elbedijk bij BielenbergSleeswijk-Holstein, even ten noorden van Hamburg. De rivier is hier net zo breed als de Westerschelde. Vaak schitterende uitzichten op het brede water en een rustiek vlak land met heuse polders aan beide zijden van het water.

Zonsopkomst vanuit ons vakantieadres in RogätzVorig jaar waren we met vakantie in het middengedeelte van de Elbe, in de omgeving van Magdeburg. Zachtglooiend land met wat verderop af en toe wat meer hellingen, bijna altijd befietsbaar en soms moesten we even lopen. Een zeer dunbevolkt gebied met een bijzonder rijke geschiedenis. Op de grens van de baksteenarchitectuur van het noorden en de vakwerkhuizen van o.a. de Harz. Een streek die nog de wonden likt van de politieke situatie in de DDR en de economische malaise na die periode.

Bernburg Talstadt en MarktplatzBinnenkort fietsen we weer door deze streek, maar dan iets meer stroomopwaarts: het land van Luther en Bach, met o.a. Lutherstadt Wittenberg. Opnieuw zachtglooiend land, maar volgens de kaart (ik heb het nog niet met eigen ogen gezien) wat meer heuvels in de omgeving. En met opnieuw onderdak direct aan de Elbe.

Behalve de rust en de ruimte van deze streek – met meestal goede fietspaden of rustige fietswegen – vinden we nog een ander voordeel: het goede openbaar vervoer, waarbij in de deelstaat Sachsen Anhalt veel ruimte is voor fietsen in de trein én ze mogen bovendien nog gratis mee ook.

En voor de treinreis er naar toe hoef je het ook niet te laten: we betaalden 39 euro (per persoon, maar met fiets) voor de reis van/naar deze streek, op zo’n 150 km. ten zuiden van Berlijn.  

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Fietsen langs de Elbe”

  1. In Duisland heb/had je het Schönes Wochenende biljet. Daarmee kan/kon je voor een grijpstuiver in het weekend metbde regionale treinen rijden. Wel goed plannen en af en toe overstappen.

    1. @ Jan: die kaart bestaat nog steeds (40 euro voor één persoon) of het Quer durch’s Land ticket (buiten de weekends); 44 euro voor één persoon. Omdat de tweede persoon voor een habbekrats mee kan zijn die kaarten idd spotgoedkoop. Beperking is dat je idd alleen in regionale treinen mag reizen, vanwege onze wat ingewikkelder reis hebben een traject met de Intercity gekozen (anders moesten we 5 keer met fietsen en bagage overstappen). 29 euro voor onszelf per persoon blijft ook erg goedkoop, enkeltje Maastricht vanuit Alkmaar is duurder…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.