Gezicht op Delft

Volgens Bill Bryson is dit één van de mooiste schilderijen uit de kunstgeschiedenis (de Volkskrant, 21 mei 2016). ‘Gezicht op Delft’ door Johannes Vermeer.

Vermeer gezicht op DelftBryson vermoedt dat Vermeer contact had gehad met zijn stadgenoot Antony van Leeuwenhoek, die had ontdekt dat je met een kijker bijzondere visuele impressies tevoorschijn kon toveren. Het is alsof je door een venster naar de stad kijkt. Het schilderij is zó nauwkeurig gemaakt dat onderzoekers aan de hand van het licht zelfs de maand waarin de ogen van Vermeer dit plaatje zagen vast konden stellen.

Op het schilderij Gezicht op Delft zie je een verstilde stad onder een koepel van blauw licht. Alles ademt sereniteit uit. Ook de mensen op de voorgrond lijken niets te doen, ze bewegen zich door de stilte. Aan de rand van de stad liggen de Schiedamse Poort en even verder naar rechts de Rotterdamse Poort. Het water is de Stadskolk, tegenwoordig de Passantenhaven.

De trekvaart langs de Schie was net aangelegd. Op deze manier was er een rechtstreekse scheepvaartverbinding ontstaan tussen Haarlem, Leiden en Delft naar Schiedam. Een groot deel van het jaagpad is nu een redelijk autovrije fietsroute geworden.

Delftzicht vanuit de woonkamer 2Op de plek waar Johannes Vermeer zijn Gezicht op Vermeer schilderde staan nu appartementen. De gemeente Delft moet woekeren met de ruimte. Het plein voor deze appartementen heeft wel heel toepasselijk de naam ‘Plein Delftzicht’ gekregen.

Op de foto het zicht vanuit zo’n appartement in de richting van Delft (panoramafoto).

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s