Synode van Dordrecht

Op 13 november 1618 werd de Synode van Dordrecht geopend.

Synode van DordrechtEen gezelschap van 58 hooggeleerde en meestal bebaarde heren had, volgens een strikt protocol, plaatsgenomen in de banken.

Was er sprake van ‘kleinburgerlijk gedoe’, het op de millimeter uitvechten van regionale leerverschillen? Zo werd in de 20e eeuw wel neergekeken op deze Synode.

Maar deze Synode was een bijeenkomst van Europees formaat. De Protestanten hadden in een aantal landen niet alleen veel religieuze, maar ook veel politieke macht gekregen. Het was de stad Dordrecht er alles aan gelegen om dit roemruchte gezelschap binnen de stadsmuren te doen vergaderen.

Toch speelde er tijdens deze Synode als thema nadrukkelijk een leergeschil binnen de Protestantse kerken. De Remonstranten (‘Arminianen’) waren de gedaagden. Zij zaten zichtbaar ‘klem’ tussen de mannen die over hen moesten oordelen: aan de grote tafel in het midden.

De Franse protestanten waren niet gekomen. Hun koning had hen de reis verboden. Daarom bleef één van de banken ter rechterzijde (bijna achterin) leeg.

Het is de bedoeling dat er in 2018 weer een Synode in Dordrecht wordt gehouden. Ter voorbereiding was er vrijdag een bijeenkomst.

Nationale Synode 20 mei 2016In de Augustijnenkerk in Dordrecht waren leden van een aantal Nederlandse protestantse kerken bij elkaar gekomen. Ze spraken met elkaar over datgene wat hen bindt en hoe dat zichtbaar kan zijn in de samenleving.

Ook nu weer was het een internationaal gezelschap. Maar deze keer kwamen de mensen van buiten uit verre landen. Het waren vertegenwoordigers van migrantenkerken: uit Iran, Irak, Ghana en Nigeria. Ze lieten tijdens deze bijeenkomst een indrukwekkend getuigenis horen.

De Synode van Dordrecht in de 17e eeuw duurde bijna een half jaar. De Nationale Synode in Dordrecht in 2018 zal slechts één of enkele dagen in beslag nemen.

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Synode van Dordrecht”

  1. Tja, er wordt van oudsher wat af gesynodeerd en getheologiseerd binnen die katholieke protest- en afscheidingsbewegingen. Dat weet ik toevallig omdat ik uit een calvinistisch nest stam en nog wel wat vage herinneringen heb aan de discussies bij opa en oma thuis na de kerkgang.
    Hopelijk stijgt het niveau van die komende vergadering nu toch iets uit boven hoe letterlijk de teksten en hoe stringent de leerstellingen genomen dienen te worden en wie het laatste woord, het voor het zeggen en de waarheid in pacht heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s