Grensfietsen (2)

Hoogstraten kerktorenDe toren van Hoogstraten is zeker niet de geringste onder zijn broeders. Het is één van de hoogste baksteengebouwen van de wereld: 105 meter hoog. Zo’n hoge toren verwacht je niet in een dorp in de Kempen. De spits wordt bekroond met een ui. Ontwerper was Rombout II Keldermans, die ook betrokken was bij de bouw van de grootse kerkgebouwen van Antwerpen en Mechelen. Veel bekende gebouwen in Nederland uit de 16e eeuw zijn ontworpen door familieleden van deze architect, zoals de Grote Kerk van Alkmaar en het stadhuis van Maastricht. De huidige kerktoren is echter nog maar een halve eeuw Hoogstraten kerkoud, omdat het vorige exemplaar in 1944 door de Duitsers was ‘gedynamitiseerd’, zoals de Vlamingen zeggen.

Ben je in Hoogstraten, bezoek dan zeker het Begijnhof. Dat ligt wat verstopt achter een tuinmuur langs de drukke Hoogstraten Begijnhofhoofdstraat. Gelukkig wist ik van het bestaan van dit prachtige begijnhof, anders waren we er zómaar aan voorbij gereden. Er staan 36 witgepleisterde huizen, waar ooit 160 begijnen woonden. Daarnaast staat er de barokke Begijnhof-Hoogstraten Begijnhof en kapelkapel. Een oase van stilte – onderdeel van het Unesco werelderfgoed – net buiten de drukke verkeersstromen.

Hoogstraten is een groeiende plaats, met tegenwoordig ruim 20.000 inwoners. 15% van de inwoners heeft de Nederlandse nationaliteit. Daarnaast fietsten er op 3 mei twee Nederlanders rond.

Castelre 2Direct na Hoogstraten slaan we een kleine weg in, naar het dorp Wortel én naar een bijzondere Nederlandse plaats: Castelré. Hier wilde ik altijd al een keer naar toe, omdat de plaats zo’n eigenaardige geografische ligging heeft. Het is een bijna-enclave, die aan de oostkant slechts over een breedte van 200 meter met Nederland verbonden is. Als je hier woont heb je ook aan de noordkant Belgische buren. Het dorp ligt op slechts 1 km. afstand van Minderhout, maar valt Castelreonder de gemeente Baarle Nassau (op 11 km. afstand). Er staat een Nederlandse brievenbus.  Water en aardgas worden door Nederland geleverd, terwijl elektriciteit door een Belgisch bedrijf wordt geleverd. Kinderen gaan in België naar school en de mensen die er nog naar de kerk gaan bezoeken de parochie van Minderhout.

Castelre kapelIn Castelré landde in 1870 de eerste luchtpost in Nederland. Per luchtballon vanuit het belegerde Parijs. De bedoeling was om in Turnhout te landen, maar de wind waait waarheen hij wil en de eindbestemming van een ballon met luchtpost is dan ook ongewis.

‘Centrum’ van Castelré is een driehoekig dorpsplein met enkele woonhuizen benevens een klein kapelletje.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s