Woonblok ‘Het Schip’

In de Spaarndammerbuurt vind je een woonblok dat wereldberoemd is geworden. Het is de driehoek Zaanstraat, Oostzaanstraat en Hembrugstraat. Het blok werd ontworpen door architect M. de Klerk. Hij kreeg in 1917 opdracht om een compleet huizenblok neer te zetten.

Spaarndammerbuurt toren van De KlerkHet geheel omvatte 102 woningen, een schoolgebouw en een postkantoor. Het postkantoor is inmiddels ingericht als museum voor de Amsterdamse School (‘Het Schip’) en op dit moment wordt het schoolgebouw ook als zodanig ingericht.

Spanten toren van De KlerkHet meest beroemd is de toren die De Klerk bij dit complex ontwierp. Die toren heeft alleen een visuele functie, als accent binnen het huizenblok. Ik heb er even binnen gekeken en dan zie je een complex aan spanten die het geheel bij elkaar moeten houden. Toeristen denken nogal eens dat er hier een kerk gevestigd is, maar daar moest De Klerk niet veel van hebben.

Er was kritiek op De Klerk dat zijn bouw op deze manier wel behoorlijk duur uit viel. Maar wethouder Wibaut had een stevig weerwoord: “Al bouwt de heer De Klerk duur, hij bouwt niet te duur, want het werk van een buitengewoon kunstenaar kan dat nooit zijn”. Woonkamer De Klerk

Onder de toren bevinden zich woonhuizen. Eén van die huizen is onderdeel van het museumcomplex Het Schip. Daar kun je – mits je de toegang hebt betaald – rondkijken. Typerend voor de Amsterdamse School is dat ook het interieur een eenheid vormt. Naar onze maatstaven zijn de woningen aan de kleine kant, maar ze vormden een Toren van De Klerk Tuinzijdeindrukwekkende verbetering, vergeleken met de arbeiderswoningen uit de 19e eeuw, waar wonen, slapen en naar de WC gaan aan één ruimte gebonden was (een container bij het museum toont hoe zo’n woonruimte er uit zag).

Op de vierde foto zie je de achterzijde van het huizenblok bij de toren. Achter de huizen bevindt zich een groene stadstuin die je niet kunt zien als je door de straat loopt.

Spaarndammerbuurt ZaanstraatAls je met de trein vanuit Amsterdam Centraal naar Amsterdam Sloterdijk rijdt zie je één van deze huizenblokken. Het is het woningcomplex op de onderste foto.

Je ziet het allemaal nog beter als je museum Het Schip bezoekt…

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.