Duivenpoep in Duiven

Volgens huizensite Funda is het één van de mooiste lanen van Duiven.

Maar bewoners Sonja en Anita vinden het een ramp dat ze in deze straat moeten wonen. De oorzaak: de bomen in de straat. Het betreft de Tamboer in Duiven.

Ik had altijd gedacht dat je blij moest zijn met bomen in de straat. Wij hebben hier zelfs twee jaar geleden samen met de buren nog voor een nieuwe boom gezorgd. Maar als ik dames Sonja en Anita goed begrijp zorgen bomen voor erg veel overlast.

LuinjeberdAlle veertig bewoners in de straat blijken gebukt te gaan onder de overlast die de bomen (elzen) geven. Er vallen blaadjes naar beneden, er vallen elzenpropjes op de stoep, er vallen takjes in de dakgoot, er poepen vogels op auto’s (vooral duiven, en dat in Duiven!), het is donker in de huizen, ouderen zijn hun leven niet zeker vanwege het gladde wegdek en de bomen zijn ook nog eens gevaarlijk als het stormt.

Kortom: het is een ramp om hier te moeten wonen. En dat allemaal door die bomen! (de foto is niet in Duiven gemaakt, het betreft daar een nieuwbouwwijk met kleinere voortuinen).

Eén van de beide dames laat haar achtertuin zien. Zó moet het dus zijn: ruim, strak gepolijst en bomen op afstand. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik heb zelden zo’n saaie ‘onderhoudsvrije’ tuin gezien. Het lijkt wel een landingsbaan voor een vliegveld met een strook tegels en een strook gras.

Om te demonstreren hoe zwaar het leven is in de Tamboer gaan de dames met twee bladblazers aan de slag. Ze zorgen daarmee voor een hoop overlast, want twee loeiende bladblazers, dat lijkt qua geluid óók weer op een startbaan van een vliegveld. Gewoon de stoep vegen is kennelijk fysiek te zwaar werk.

Helaas wil wethouder Henk Nijland niet naar de bewoners luisteren. Aldus de dames. Dat luisteren houdt in dat ze hun zin krijgen: de bomen moeten gekapt worden. De dames snappen er niks van: álle bewoners staan achter hen. Ze vinden állemaal dat de bomen weg moeten. En dan wil die wethouder niet meewerken. Hij is misschien al wel 70, dan wordt het tijd om te vertrekken. Er moet een nieuwe wind gaan waaien in Duiven.

Ooit hebben deze dames hier een huis gekocht. Kennelijk hadden ze toen niet door dat bomen soms voor wat extra werk zorgen en ook niet dat ze op den duur wat groter groeien.

Goed, de dames vonden dat er wel weer nieuwe bomen geplant mochten worden. Maar dan kleintjes. Misschien zijn kunstkerstbomen ook wel een idee voor de dames.

Meester John Reid kwam er aan te pas om de dames in het gelijk te stellen. Dat dachten ze tenminste. Maar hij veegde de vloer aan met hun argumenten. Bomen horen in de wijk en natuurlijk moet je dan af en toe wat vegen of poetsen. Maar het ging om sterke bomen die door de gemeente goed waren onderhouden.

Slechts één boom moest gekapt worden, vanwege het risico op vallende takken tijdens een storm. En wat die vogelpoep op auto’s betreft: daar was meester Reid duidelijk over: in deze luxe woonwijk hebben alle auto’s een eigen oprit. Als je daar je auto neer zet heb je ook minder last van dat vogelengepoep.

En de dames? Die hadden gehoopt dat de menselijkheid zou zegevieren. Dat was nogal een krasse uitspraak. Is het alleen menselijk als je je zin krijgt? Was de boomvriendelijke wethouder dus onmenselijk bezig? Ben je wél menselijk als je nog meer asfalt-en betonjungle in Nederland wilt hebben? Als je niet alleen je tuin, maar ook je straat het aanzien van een start-en landingsbaan wilt geven?

De Tamboer blijft groen. En de dames, die zullen af en toe een keertje moeten poetsen en vegen. Lijkt me voor hen heel gezond.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s