IQ of volgehouden aandacht (1) ?

De Cito-toets is een voorbeeld van hoe we in de westerse wereld alles meetbaar willen maken. Als het aan deze stroming ligt wordt alles van de ontwikkeling van een mens (vanaf de conceptie) tot aan de dood vastgelegd. Om die reden werd afname van de Cito-toets ook al gepropageerd voor kleuters. Dan kun je nog meer ontwikkelingslijnen in de computer stoppen.

Voor de duidelijkheid: de Cito-toets is geen IQ-meting: hij meet schoolvorderingen. Je kind komt dus niet trots naar huis met het cijfer 108. De toets was o.a. wel bedoeld met als oogmerk: goed kunnen voorspellen binnen welk type voortgezet onderwijs een kind het beste zou passen.

11 plus

Een halve eeuw geleden introduceerde Groot-Brittannië in dat verband het 11+ examen. En tijdens de colleges onderwijskunde begreep ik dat dat een fantastische zet was van de Britse overheid. Het spaarde veel geld uit: de kinderen kwamen meteen op de goede school terecht. Dat 11 jaar toch wat vroeg is om de verdere ontwikkeling te voorspellen kwam niet ter sprake. En dat meisjes op die leeftijd een voorsprong hebben op jongens al helemaal niet.

IQ

Toch nog even het IQ. Met een IQ van 56 haal je je Vwo-diploma niet. Omgekeerd: ik ken iemand met een IQ (uitkomst) van 56 die wel haar Vwo-diploma had gehaald. Tijdens de afname van de IQ-test ging het niet goed met haar. En dan kom je op vreemde uitkomsten. Eén van de bezwaren van een IQ-test is dat het een moment-opname is. Hoewel er officieel wordt vermeld dat IQ’s niet veel kunnen wisselen zie je in de praktijk toch schommelingen.

Een ander bezwaar van de IQ-test is dat er een bepaald tempo wordt verwacht. Kinderen die tijd nodig hebben scoren dus gemakkelijk lager. Jawel, maar onze samenleving is toch op tempo ingesteld? Inderdaad: wie traag informatie verwerkt heeft een probleem. Maar het geeft wel aan dat je slim kunt zijn en toch lager kunt scoren. Die wijze oude man in de aanleunwoning zou zomaar op verstandelijk gehandicapt niveau kunnen functioneren als je hem op tempo een IQ-test afneemt.

In de gehandicaptenzorg is het gebruik van IQ-gegevens rampzalig. Heb je een IQ boven de 75, dan kom je (officieel) niet in aanmerking voor zorg. Terwijl er allerlei mensen met een IQ van 80 zijn die zonder begeleiding binnen enkele weken ernstig in de problemen zitten. Kennelijk is het IQ niet zo’n goede voorspeller.

“Nee” schrijft een hoogleraar economie, “dat IQ niet, het cijfer voor wiskunde voorspelt of je later veelverdiener of minderverdiener bent”. Aha: daar komt de aap uit de mouw! Of je geslaagd bent in de samenleving kun je zien aan iemands inkomen. Hoe groter het huis, hoe duurder de vakantie, des te meer ben je geslaagd.

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s