Drenthe: veenkolonieën

Al vroeg was ik in Nieuw-Amsterdam. Een kwestie van de trein van twee voor vijf ’s morgens uit Alkmaar nemen en dan twee keer overstappen totdat je in Nieuw-Amsterdam bent. Voor de mensen die niet weten waar dat ligt: het ligt in de provincie Drenthe, even ten zuidwesten van Emmen.

Vanuit Nieuw-Amsterdam veenkoloniede ik door het zuid-oosten van Drenthe. Behalve jaknikkers heb je daar ook rechte vaarten. Want de polderaars hielden niet van bochten.

VeenkolonieDe veenkoloniën strekken zich uit van het zuidoosten van Drenthe tot halverwege de provincie Groningen, maar ook tot vér over de Duitse grens. Overal zie je hetzelfde type (ruime) landschap met verstilde vaarten en lange lintdorpen.

Helaas weet ik niet meer zeker waar ik dit plaatje heb gemaakt. Het is in ieder geval in de gemeente Emmen, maar die gemeente is erg groot. Er staat geen voor mij herkenbaar object op de foto. Ik heb destijds meerdere fietstochten door het land van popgroep Skik gemaakt. Mogelijk komt de foto in Klazienaveen of in Zwartemeer gemaakt. Een plaatselijke allochtoon mag het juiste antwoord geven.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s