Hoeveel psychische stoornissen?

Er wordt regelmatig bijgehouden hoeveel mensen in Nederland een psychische stoornis hebben. Dat gebeurt trouwens in heel West-Europa.

West-Europa en de USA

Op basis van die cijfers kunnen we constateren dat de cijfers elkaar per land niet zo gek veel ontlopen. In de zuidelijke landen ligt het iets lager dan in het noord-westen van Europa.

Wat wel duidelijk is, is dat het aantal psychische stoornissen in de USA beduidend hoger ligt.

In Nederland zou het aantal mensen met psychische stoornissen 13,4 % van de bevolking omvatten. In de USA zou dit aantal 26,2 % zijn. Veruit het grootste deel van de psychische stoornissen in de USA zouden de angststoornissen zijn (Nederland 8,1 %, USA 18,6 %).

Opmerkelijk is dat in de Oekraïne (dat is geen West-Europa, al wil men wel) het aantal psychische stoornissen ook aanzienlijk hoger ligt dan in West-Europa. Maar daar heeft het te maken met het dubbel zo hoge aantal mensen met een depressieve stoornis.

Angststoornis

Kijken we naar de onderverdeling zoals die door het Trimbos-instituut wordt gehanteerd dan komen ook in Nederland de angststoornissen het meeste voor (1,06 miljoen mensen in 2011). Onder angststoornissen vallen o.a. de fobieën, de paniekstoornis en de gegeneraliseerde angststoornis (een voortdurend hoog angstniveau).

Stemmingsstoornis

De stemmingsstoornis werd gediagnosticeerd bij 650.000 mensen. De meest bekende stoornis is de depressie, een andere -veel minder voorkomende- stoornis is de bipolaire stoornis (vroeger werd dit de manische depressie genoemd).

Verslavingen

Een derde stoornis die door het Trimbos-instituut wordt genoemd zijn de verslavingen. Bijna 600.000 mensen zouden in Nederland verslaafd zijn aan het gebruik van middelen. Daarbij gaat het zowel om alcohol als om drugs. Alcoholmisbruik komt veel vaker voor dan drugsmisbruik. Wat dat betreft gaat de aandacht teveel naar de gevaren van drugs en te weinig naar de gevaren van alcoholmisbruik. Kijk je echter naar de kant van de vergaande verslaving, dan zie je weer dat er meer mensen van drugs afhankelijk zijn (bijvoorbeeld niet kunnen slapen als je niet eerst een stevige joint hebt gerookt) dan van alcohol. Kennelijk is het risico op verslaving bij drugsgebruik toch groter.

Meerdere stoornissen tegelijk

Het ingewikkelde aan de cijfers is ook dat er sprake is van comorbiditeit: stoornissen gaan samen. Je kunt én depressief zijn én een angststoornis hebben en verslaafd zijn aan alcohol.

In de loop van een aantal jaren zijn de cijfers niet significant veranderd. Het is niet zo dat de aantallen dus hard toenemen of dat het aantal psychische stoornissen drastisch vermindert.

Eén op de vijf, één op de twee

Ongeveer 20% van de inwoners van Nederland heeft jaarlijks (een tijdje) een psychische stoornis die zijn functioneren aanzienlijk beïnvloedt. De kans dat iemand in zijn leven een periode van psychische stoornis oploopt is tegen de 50%.

Bijna de helft van de volwassen Nederlanders loopt dus in zijn leven een tijdje met een psychische stoornis rond. Vaker zie je dat de stoornis bij kwetsbare mensen af en toe de kop opsteekt: ze vallen dus in de herhaling.

Ik doe in deze tabellen niet (meer) mee: de metingen worden verricht op de leeftijd van 18 tot 64 jaar.

Bron: GGZ in tabellen, Trimbos-instituut, 2012

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s