De kerktoren van Tzum

Ik zou nog altijd een keer schrijven over het verband tussen de toren van Tzum (Tsjom) en de toren van Oldeboorn.

Tzum kerktorenDe Johanneskerk in Tzum (genoemd naar Johannes de Doper) heeft de hoogste toren van alle dorpskerken in Friesland. De spits reikt tot 72 meter hoog. De toren zelf is 31 meter, maar de spits is 42 meter. Als je dat bij elkaar optelt staat de haan op 72 meter hoogte naar het Friese land te koekeloeren. En bovendien staan toren en kerk ook nog eens op een terp.

Dat is natuurlijk wel bijzonder: een plaats met ruim 1000 inwoners heeft een zeer hoge toren. Alleen de Bonifatiustoren in Leeuwarden haalde later dit provinciale record in: die toren is 85 meter hoog.

Maar wat had de toren van Tzum nu met de toren van Oldeboorn te maken? De inwoners van Oldeboorn (ook al een klein dorp, maar dan in de buurt van Heerenveen) wilden een hogere toren laten bouwen dan die in Tzum. Dus wandelden twee inwoners van Oldeboorn naar Tzum. Eén van hen beklom de toren, de ander hield het touw vast op de grond. Zo konden ze meten hoe hoog te toren was.

Na gedane arbeid is het goed rusten. Ze overnachtten in de plaatselijke herberg. De waardin was niet voor de poes en sneed een stuk van het touw af. Toen de toren klaar was (in 1736) dachten de inwoners van Oldeboorn dat zij inmiddels de hoogste kerktoren van Friesland hadden. Maar ze waren gefopt.

Vanwege dit verhaal heten inwoners van Oldeboorn tot op de huidige dag tuorkenmjitters (torenmeters). De inwoners van Tzum heten lyntsjesnijers (lijntjesnijders).

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s