Verschillen tussen ouders en kinderen (2)

Stap 3: verwacht niet dat de andere gezinsleden net zo zijn als jij

Kinderen vinden niet dezelfde dingen belangrijk vinden als hun ouders. Moeders vinden een opgeruimde kamer misschien erg belangrijk, maar kinderen denken daar vaak anders over.

Ruzies gaan vaak over het tempo in het gezin. Een vader die alles snel wil regelen botst met een dochter die overal de tijd voor neemt. Een moeder die overal op tijd is heeft er grote moeite mee als haar zoon de bibliotheekboeken weer eens te laat wegbrengt. De achterliggende gedachte bij veel ouders die geplaagd worden door allerlei strubbelingen in het gezin luidt niet zelden: “Als je maar een beetje meer op mij zou lijken hoefde ik me niet zo op te winden…..”

Stap 4: Pas je aan om de behoeften van je kind de ruimte te geven

Een ouderpaar met een dochter van twee. Beide ouders werken buitenshuis en hebben iedere ochtend haast. Dochter Suzanne heeft echter moeite om op gang te komen, ze heeft tijd nodig om de nieuwe dag te leren kennen. Ze moet steeds weer wennen aan nieuwe situaties en het helpt haar als dagelijks vaste routines gebeuren. In principe krijgen de ouders Suzanne wel mee naar de kinderopvang, maar tot welke prijs? De problemen kunnen aan het eind van de dag terugkomen, bijvoorbeeld in de vorm van slecht eten en slecht inslapen.

De ouders zullen hun tempo aan moeten passen aan dat van hun dochter. Dat betekent dus concreet: eerder opstaan. De moeder van Suzanne vertelt na een gesprek dat ze haar dochter als een dwars kind zag. Inmiddels heeft ze ontdekt dat God ‘de bedrading van de hersenen’van haar dochter anders geschapen heeft dan die van haarzelf. Hun dochter is geen kopie van haar ouders, ze is een uniek kind met een eigen persoonlijkheid. Daarnaast heeft de moeder van Suzanne nog iets anders geleerd: “Als ik 5 minuten extra aandacht aan haar besteed spaart me dat een kwartier aan stress en irritatie uit….”

Stap 5: Geef ieder gezinslid de gelegenheid om zich op te laden

Wie moe is, is minder flexibel, minder geduldig en ligt eerder dwars. Met andere woorden: als je moe bent heb je ook sneller conflicten met anderen. Omgekeerd: hoe meer mensen de kans krijgen om hun energie op te laden, hoe kleiner de kans op spanningen zal zijn.

Waardoor kunnen mensen zich ontspannen? Natuurlijk is fysieke rust van groot belang. Daarnaast zijn er ook activiteiten die mensen kunnen doen ontspannen. Iemand met veel contacten vindt het soms heerlijk om even zijn eigen gang te kunnen gaan. Mensen met een ‘denkend beroep’ kunnen zich ontladen in sportieve activiteiten.

Bij kinderen is dat niet anders. Het ene kind komt moe uit school omdat het de hele dag tussen de andere kinderen heeft moeten functioneren. Het wil nu wel eens even alleen op zijn kamer een boekje lezen. Het andere kind heeft urenlang stil moeten zitten in de klas en wil nu zijn energie kwijt door te voetballen, te ravotten, hard te fietsen (opvallend is dat het om twee kinderen uit dezelfde klas gaat, die de tijd op school dus heel verschillend ervaren).

 

Naar aanleiding van hoofdstuk 14 van: Different children, different needs, door Charles F. Boyd, Multnoma Publishers, ISBN 1-57673-750-0, 219 bladzijden.

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.