Actiwatch (2)

ActiwatchSlaapproblemen komen bij mensen met een verstandelijke beperking veel vaker voor dan bij anderen. Sommige mensen denken dat maar liefst 2/3 van de mensen met een verstandelijke beperking onvoldoende slaapkwaliteit ervaart (de combinatie van voldoende lichte slaap en diepe REM-slaap).

Wat kunnen oorzaken zijn voor dit gebrek aan voldoende goede slaap?

1. Het dagprogramma in instellingen is niet ingesteld op de slaapbehoefte van de cliënten, maar op de beschikbaarheid van diensten. In veel instellingen liggen ochtendmensen en avondmensen allemaal om 21 uur in bed en ze moeten allemaal rond 8 uur weer op.

2. Verschoonrondes en medicatie ’s nachts. Enerzijds is dit vaak nodig, maar aan de andere kant kan het de nachtrust aanzienlijk verstoren, zeker als er (nog) meerdere cliënten in één ruimte slapen.

3. Een deel van de cliënten (met name mensen met autisme) is zeer geluidsgevoelig. Geluidsgevoeligheid leidt vaak tot licht slapen en daardoor ook weer tot onvoldoende slaapkwaliteit en snel wakker worden.

4. Cliënten met een zeer ernstige verstandelijke beperking functioneren nogal eens voor het niveau waarop zich een dag/nachtritme ontwikkelt. Daardoor vallen ze soms overdag vaak in slaap en zijn ’s nachts vaak wakker.

5. Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben te maken met grote angsten omdat ze de wereld niet begrijpen. Wie bang is blijft ’s nachts alert en slaapt dus onvoldoende diep.

6. Neurologische afwijkingen kunnen tot slechte slaap leiden (bijv. epileptische insulten ’s nachts).

7. Lichamelijke problemen (zoals pijn, dit wordt lang niet altijd opgemerkt) leiden ook tot nachtelijke slaapproblemen.

8. Onvoldoende activiteiten overdag en te weinig naar buiten kunnen werkt verstorend op het dagnachtritme.

Om beter te kunnen meten hoe het dag/nachtritme verloopt is de Actiwatch een hulpmiddel. Daarnaast leidt observatie met een nachtcamera tot een beter inzicht hoe de nacht verloopt. Zo kwamen we bij een cliënt tot de onthutsende ontdekking dat hij tijdens 3 nachten aan observatie slechts (in totaal!) enkele uren geslapen had. Geen wonder dat deze man overdag extreem prikkelbaar was…

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s