De klok (dementie)

Er zijn veel verschillende vormen van dementie. Zo kwam onlangs in het spraakmakende programma over de Levenseindekliniek een mevrouw met semantische dementie in beeld (‘Huppakee’).

Vormen van dementie

Van de vormen van dementie is de ziekte van Alzheimer het meest bekend. Eén van de kenmerken van die vorm van dementie is dat je steeds meer in het verleden gaat leven (‘het oprollend geheugen’). Om het simplistisch te zeggen: eerst is je vrouw Truus, daarna wordt ze je moeder en na een tijdje is ze oma.

Maar zoals al gemeld: er zijn allerlei vormen, met allemaal een eigen beloopstype. Zo kent de vasculaire dementie een zeer wisselend verloop, met heldere dagen en met slechte dagen.

Wat ook ingewikkeld is, is dat allerlei aandoeningen een pseudodementieel beeld kunnen veroorzaken. Iemand lijkt dement, maar de oorzaak ligt ergens anders (en is in veel gevallen behandelbaar).

Andere oorzaken

Zo kunnen depressie en dementie aanvankelijk gepaard gaan met dezelfde symptomen.

Een chronisch slaaptekort kan ook leiden tot een beeld dat op dementie lijkt.

Berucht is ook de vertraagde schildklierfunctie waardoor mensen de grip op hun bestaan kwijtraken en niets meer lijken te kunnen onthouden.

Tenslotte noem ik nog een te hoge dosering van (sommige) medicijnen. Er zijn mensen die ‘genazen’ (…) van hun dementie toen de medicatie die ze al jarenlang slikten werd afgebouwd.

De klok

Eén van de snelle onderzoekjes die wel eens wordt gehanteerd is de opdracht tot het tekenen van een klok, die op een bepaalde tijd moet staan.

Ik nam deze klok over op een sheet voor een cursus die ik moest geven. Maar hij past ook wel op dit blog. Deze klok werd mede mogelijk gemaakt door de Volkskrant.

Op de tekeningen kun je zien dat het één van de personen niet meer lukt om die klok – met tijdsaanduiding – te tekenen. Je zou kunnen zeggen dat hij de tijd kwijt is geraakt. Zo’n tekening zou kunnen passen bij iemand die Alzheimer heeft ontwikkeld.

klok dementie

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “De klok (dementie)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s