Weer op de fiets (6) : Kalmthoutse Heide

Ik fiets verder naar het zuiden, want ik weet dat zich achter de bomen één van de mooiste natuurgebieden van België schuil houdt. Bovendien is dat hele gebied autovrij. In een autoland zoals België is dat een uitzondering.

Kalmthoutse Heide Panorama 2aIk heb het nu over de Kalmthoutse Heide. Maar weinig Nederlanders weten dat er net over de grens zó’n prachtig natuurgebied te vinden is. Toch had het maar weinig gescheeld of dit gebied was ten prooi gevallen aan projectontwikkelaars. In 1911 wilde de gemeente Kalmthout dwars door het heidegebied een steenweg aanleggen. Het idee was dat dat rijke mensen zou trekken die graag in de natuur villa’s wilden bouwen. Heb je het in België over een steenweg, dan gaat het in 2016 doorgaans over een veel te brede weg waar duizenden auto’s in veel te hoog tempo over heen razen.

Kalmthoutse Heide venHet boeiende aan de voorgeschiedenis van het natuurgebied is dat het één van de eerste keren was dat een natuurbeweging er in slaagde om zo’n ontwikkeling tegen te gaan. Men had geen wettelijke kaders achter de hand, maar door massaal de publieke opinie te beïnvloeden (o.a. via de kranten) maakte men voldoende lawaai om in ieder geval een deel van de ongebreidelde plannen te vertragen. Maar het bleef oorlog tussen de gemeente en de mensen die de natuur in stand wilden houden. De gemeente vond dat de mensen die de gemeentelijke plannen wilden dwarsbomen geen recht van spreken hadden (‘want ze hadden geen grond’) en de natuurbeschermers waren van mening dat de gemeente Kalmthout bezig was een aards paradijs te verwoesten.   

cropped-kalmthoutse-heide-ven1.jpgUiteindelijk werd in 1941 bepaald dat het gebied van grote betekenis was als landschappelijk gebied en pas in 1968 werd het gebied aangewezen als natuurgebied. Ondertussen was de gemeente Kalmthout stapsgewijs toch nog bezig geweest om delen van de heide te annexeren. Er staan duizenden luxe villa’s op voormalige delen van de Kalmthoutse Heide.

suske en wiskeIn stripkringen is de heide bekend vanwege een aantal verhalen van Suske en Wiske, zoals het verhaal over het geheim van de Kalmthoutse Heide.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s