Weer op de fiets (4) : Wouw

Van grote afstand zie je de Sint Lambertuskerk van Wouw liggen. Trouwens, wie wel eens een los treinkaartje koopt herkent die kerk ook. Hij staat nogal eens, samen met de molen, afgedrukt op de achterkant van de NS-treinkaartjes. Waarschijnlijk was dat niet opgevallen, maar mocht je nu zo’n kaartje kopen, dan weet je het dus bij dezen.

WouwHet is opmerkelijk dat zo’n klein dorp zó’n grote kerk heeft, met zelfs een heus dorpsplein vóór de kerk. Er is een tijd geweest dat het dorp ook een burcht had. Het was dus een plaats die er wezen mocht. Dat alles veranderde aan het eind van de 16e eeuw. In de Tachtigjarige Oorlog werd het dorp totaal verwoest en er is zelfs een periode geweest dat er niemand meer woonde. Iedereen was vermoord of gevlucht. Het leek Syrië wel.

Ook na die tijd had Wouw pech. Vijandelijke (Franse) troepen meden de versterkte steden Bergen op Zoom en Breda maar zagen wel hun kans schoon om een onbeschermd dorp zoals Wouw volledig te plunderen. Die klappen kwam het dorp nauwelijks meer te boven. Er was nauwelijks economische bedrijvigheid. Het dorp had ook geen haven, zoals Oudenbosch en Oud Gastel dat wel hadden.

Wouw KerkHet mag een wonder heten dat ik in 2016 toch een aantal bewoonde panden zie in Wouw. Opmerkelijk is ook hier weer (net als in Oud Gastel) de dichte bebouwing langs de grotere wegen waar je ook een aantal indrukwekkende panden ziet. Er wonen hier dus mensen: 5000 zelfs. Veel inwoners zitten achter de geraniums, want iedere inwoner kan van het gemeentebestuur gratis vijf hanggeraniums krijgen om de gevel op te sieren.

Na Wouw fiets ik tegen de zon in pal naar het zuiden. Ik kruis de spoorlijn en de autoweg en kom door de buurtschap Wouwse Hil. Even verderop ligt het dorp Wouwse Plantage. Volgens Justus van Oel betekent deze naam: ‘een stads balkon vol marihuanaplanten’. Stadse balkons zie ik hier niet. Maar Wouwse PlantageWest-Brabant schijnt wel het gebied te zijn met de meeste illegale weedkweek en de meest bedreigde burgemeesters. Kennelijk leidt de weg naar het roken tot veel onruststoken.

Het dorp Wouwse Plantage heette vroeger Pindorp. Het bestaat uit een hoofdstraat met lantaarnpalen in het midden en wat nieuwbouw aan de noordzijde.

De werkelijke plantage bevindt zich meer zuidelijk: een uitgebreid bosgebied met bijzondere bebouwing.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s