Ongelooflijk zwanger

Het verhaal over het betrekkingsidee riep ook weer andere herinneringen op. Want de scheiding tussen fantasie en werkelijkheid is vaak flinterdun. Sterker nog: fantasie en realiteit lopen vaak behoorlijk door elkaar heen.

Ooit waren begeleiders op één van mijn woningen in rep en roer. Eén van de cliënten was zwanger. Die kans loop je altijd met vrouwen met een lichte verstandelijke beperking. Maar deze mevrouw had bovendien ernstige psychiatrische problemen en ze was ook nog eens verslaafd aan alcohol. In deze condities zou ze absoluut in niet staat zijn om een kind op te voeden. Bovendien was de kans op het foetale alcoholsyndroom bij het kind ook allesbehalve denkbeeldig.

Eén van de begeleiders had in de loop van enkele jaren zóveel vertrouwen van de cliënt kunnen winnen dat ze mee mocht naar de afspraak bij de gynaecoloog. Een week later vertrokken de beide dames naar de afspraak in het regionale ziekenhuis.

Tot grote verbazing van de begeleider bleek bij de receptie dat de cliënt daar helemaal niet als patiënt stond ingeschreven. Er was ook helemaal niets bekend van een afspraak met de gynaecoloog. De cliënt was in alle staten: ze werd dus niet geloofd! Ze wist toch zéker dat ze een afspraak had gemaakt. Alleen haar afsprakenkaartje had ze thuis niet meer kunnen vinden. En ze had zich er ook al vreselijk boos om gemaakt dat haar moeder niet geloofde dat ze zwanger was. Ze wist het zeker, de dokter had het bevestigd en ze kon ook de vader aanwijzen.

Na enkele gesprekken en omzwervingen in het medische circuit bleek dat het verhaal helemaal niet waar was. Dat was niet omdat de cliënt een pathologische leugenaar was. Het probleem was dat fantasie en werkelijkheid door elkaar waren gaan lopen. Je zou kunnen zeggen dat het wensvervullend denken was geweest. Ze wilde graag een kind en die wens had haar denken helemaal overgenomen.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Ongelooflijk zwanger”

  1. Je verwacht het bij kinderen. Maar je blijft me verbazen over hoe fantasie en werkelijkheid ook bij volwassenen door elkaar zijn gaan lopen. In mijn omgeving was ook zo iemand. Ze vertelde haar verhalen zlo echt dat je er toch weer in ging geloven. Zij zelf trouwens ok. En haar man liet het maar zo om ruzie te voorkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.