Staatsliedenbuurt Amsterdam

Van 1973 tot 1975 bewoonden we een halve woning in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Vroeger was de bijnaam van deze buurt ‘de koperen knopenbuurt’ omdat er veel ‘lagere ambtenaren’ woonden (conducteur op de tram, postbode, mannen die ’s avonds de verlichting regelden).

De woningen werden kort na de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Hier bevonden zich de eerste woningwetwoningen in Nederland. In de tijd dat wij er woonden waren ze een halve eeuw oud en afgeschreven. De buurt was in hoog tempo aan het verpauperen. Een deel van de woningen werd bewoond door krakers. In een ijskoude vriesnacht brandden de huizen aan de overkant af (met twee doden), omdat men benzine had gegooid in een oliekachel. We voelden de hitte van het vuur door de ramen van ons huis.

Staatsliedenbuurt 1We hadden de luxe dat we met zijn tweeën een halve woning hadden: woonkamer (3 x 5), slaapkamer (3 x 2), een keuken en een toilet waar je alleen op kon zitten als je de deur open liet staan. De bovenburen woonden met twee puberende dochters in een even grote woning.

Onze halve woning werd in 1978 afgebroken, net als veel andere woningen in de straat. Maar gelukkig keerde het tij. De Staatsliedenbuurt werd een trendy woonbuurt. Veel huizen zijn inmiddels opgeknapt. Veel licht heb je niet, veel lucht zie je niet, het zijn smalle straten, maar kennelijk wonen de mensen er graag.

Staatsliedenbuurt 2Aan de westrand van de wijk heb je opeens een bredere straat. Die was me destijds helemaal niet opgevallen. Het is de Van Bossestraat die later (rond 1925) tegen de wijk aan is gebouwd. Hier vind je huizen die zijn gebouwd volgens de principes van de Amsterdamse School. Het schijnen inmiddels allemaal koopwoningen te zijn. Voor een huis van 65 vierkante meter (2 slaapkamers) schijn je zo’n 350.000 euro te moeten betalen (volgens Funda).

Opmerkelijk is een woonblok dat wordt gesierd met een toren in het midden. Die toren zie je op de derde foto net rechts van de straatlantaarn.

Staatsliedenbuurt 3Ik dacht dat het een school was, maar er wonen gewoon mensen. Ik kan niet achterhalen of het vroeger niet misschien toch een school is geweest. Wel weet ik dat er aan de straat een Mulo heeft gestaan. Een plaquette meldt dat een aantal huizen als gevolg van een Engels bombardement in 1944 verwoest is.

Er valt nog genoeg te ontdekken in Amsterdam…

 

 

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s