Toer Aldehou (Frysk)

OldehoveOp myn blog (sneon) skreau ik oer Aldehou Grins. Dat plak is minder bekend as it hannelsmerk fan ‘e Frysk haadstêd: de toer Aldehou. Al by de bou sonk de toer yn de sompige grûn. By de bou hawwe se besocht om it in bytsje oan to passen. Mar heech wie de toer nea mear.

Als het over Friesland gaat moet er natuurlijk ook even Fries georakeld kunnen worden. Per slot van rekening is het Fries de tweede wettelijk erkende taal in Nederland. Taalkundig is het Fries verwant aan de Engelse taal en werd gesproken in een strook lang langs de Noordzee tot aan de grens van Denemarken.

Er zijn veel officiële documenten in de Friese taal bekend uit de periode tussen 1100 en 1500. De latere overheersers vonden dat de Friezen alles maar in het Nederlands op papier moesten zetten. En wat doen de Friezen dan: ze gaan ondergronds. Die Nederlandse stukken niet lezen en gewoon je eigen gang blijven gaan. Zo is de Friese taal behouden gebleven en vormt voor zo’n 450.000 mensen ook de moedertaal: de taal die het diepst met de emoties verweven is.

Nu is het Fries binnen de Europese Unie een erkende minderheidstaal. Je kunt Fries studeren aan de universiteiten van Groningen, Kiel en Flensburg.

Het Fries orakelen is ook voor mij nu een stuk gemakkelijker geworden. Ik versta de taal prima, maar om hem actief te spreken is lastiger, maar schrijven is nog meer ingewikkeld. Gelukkig is er nu ook Google Translate in het Fries!

De toren verzakte al tijdens de bouw en men heeft geprobeerd om die verzakking te compenseren door de hogere verdiepingen wat rechter te metselen. Daarom heet de toren een kromming opgelopen, een soort scoliose, maar dan van steen.

Vroeger klommen we de treden van de Oldehove. Tegenwoordig wordt het de gasten wel erg gemakkelijk gemaakt: er is een lift aangebracht! De toren is ook een erkende trouwlocatie geworden voor wie zijn huwelijk eens lekker scheef wil beginnen.

Friesland is binnenkort Culturele hoofdstad van Europa. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen. Daarom is er bijvoorbeeld een achterwaartse Oldehovedag:

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.