Jugendstil in Alkmaar

Alkmaar woning ZilverstraatDit is één van de mooiste gebouwen met veel kenmerken van de Jugendstil in Alkmaar. Het huis staat aan de Zilverstraat. Het heeft als bijnaam ‘Het Kasteeltje’. Kenmerkend zijn o.a. de vele kleuren, de zwierige lijnen en de geglazuurde tegels met bloemmotieven.

In het Emmakwartier, ten zuiden van de binnenstad, vind je een aantal huizen in deze stijl. Daar vestigden zich rond 1900 de rijkere Alkmaarders. Het Kasteeltje dateert van 1901 en werd ontworpen door een plaatselijke architect.

Het koste nog wat moeite om het huis heelhuids op de foto te zetten, want de gemeente heeft de neiging om verkeersborden precies vóór beeldbepalend gebouwen te plaatsen. Daar wordt verder kennelijk niet over nagedacht: dit zijn de regels en dus doen we het zo.

In onze straat vinden we op die manier een boom die door de Alkmaar woning Zilverstraat detail dakkoepelgemeente is geplant op 1 meter afstand van de stoeprand. Dat die boom direct al in de knoop kwam met een boom in een tuin, daar hoeft de gemeente niet over na te denken. Zo zijn de regels nu eenmaal en zo doen we het dus ook.

Hetzelfde geldt voor een rolstoelopgang en een hek op de hoek van de straat. Het hek moest op punt a worden geplaatst en de rolstoelopgang op punt b. Dat je dan met je rolstoel nauwelijks de stoep op kunt, dat is jouw probleem. Ja, slimme jongens, die ambtenaren van openbare werken…

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s