Rondje Westland (2)

Ook rond Honselersdijk is het één en al kassengebied wat de klok slaat. Een halve eeuw geleden waren hier nog allemaal weilanden. Maar ja, we willen tegenwoordig ook in de winter tomaten en sla kunnen eten.

Huis HonselersdijkIn Honselersdijk stond ooit één van de grootste landhuizen van Nederland. Het werd in de 19e eeuw afgebroken, alleen de stallen zijn blijven staan. Daar wonen nu mensen in. De panden staan bekend als Huis Honselersdijk. Als dit de stallen waren, moet het wel een groot kasteel zijn geweest!

Ik heb geen vastomlijnde route in mijn hoofd. Wel moet ik in Delft uit komen, waar onze beide kinderen wonen. Op zichzelf opmerkelijk: ze hebben altijd in Noord-Holland gewoond en zijn onafhankelijk van Kwintsheulelkaar (vanwege beschikbaar werk) naar Delft verhuisd…

Het volgende dorp is Kwintsheul. Ook dit tuindersdorp ligt temidden van de kassen. Vroeger was het een karakteristiek dorp langs een ‘watering’, met bruggetjes naar de huizen en af en toe een plaatselijke poes.

Den Haag is niet ver weg van hier, maar van deze stad valt tussen de kassen nog niets te zien. Dan fiets ik Wateringen binnen. Het oude dorp wordt omgeven door uitgebreide nieuwbouwwijken. Het Wateringenkassengebied is hier grotendeels verdwenen: woningbouw gaat kennelijk af en toe vóór tuinbouw.

Wateringen oogt als een redelijk ruim opgezet dorp, met een florerende middenstand. Bij binnenkomst vanuit Honselersdijk valt de hoge stellingmolen op. Ooit was hier nog een molendriegang (om de polders te bemalen), maar twee molens zijn naar elders in Nederland verhuisd, terwijl de derde volgens de voor mij beschikbare bronnen zoek is geraakt. Wie heeft die derde molen in zijn achtertuin staan?

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Rondje Westland (2)”

  1. Ik denk Henk, dat je het mooiste dorp (Stad) hebt gemist, nml s,Gravenzande met de zeestraat , inderdaad richting zee , en Hoek van Holland.
    Ik ben daar geboren in de zeestr, mijn moeder woont er nog in de Kreek ( verpleeghuis)
    Ik ben blij dat ik in de buurt van Schoorl e.d. woon, ik zou er nu ook niet meer willen wonen.
    gr Sil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: