Station Alkmaar (1)

Alkmaar Station oudDit is het stationsgebouw van Alkmaar. Gemiddeld zo’n tien keer per week stap ik hier in en weer uit de trein.

In het gebouw zelf kom ik maar zelden. Stationsgebouwen zijn steeds minder de plek waar reizigers in en uit gaan en steeds meer mini-winkelcentra geworden. In het gebouw bevinden zich o.a. een bloemenzaak, de HEMA, een Burger King, een broodjeszaak en een AH to Go. Ergens verstopt in het gebouw zijn ook nog loketten te vinden. Het is tegenwoordig zoeken naar wat eigenlijk de centrale taak is van een gebouw van NS: het verlenen van service en het verkopen van kaartjes.

Het station werd in 1865 geopend. Het is één van de vele gestandaardiseerde stations die in de 19e eeuw gebouwd werden. Inmiddels zijn er nog maar enkele van deze stations. Het station van Alkmaar is in de loop der tijd dusdanig ingrijpend verbouwd dat van het oorspronkelijke karakter niet zoveel meer over is. Wat dat betreft heeft men in Leeuwarden beter werk verzet. Daar heeft de stationshal deels zijn oude sfeer kunnen behouden, in Alkmaar is dat bijna allemaal verloren gegaan.

Busstation AlkmaarDe afgelopen twee jaar werd de omgeving van het station zeer ingrijpend veranderd. Het busstation werd totaal gerenoveerd (er komen hier zo’n 25 buslijnen samen). Opmerkelijk is dat deze renovatie weer heeft geleid tot de oude wijze van opstelling van de bussen, zoals dat ook in de jaren ’60 het geval was. Alleen rijden er nu andere bussen.

Het meest ingrijpend is echter de bouw van een massieve traverse over de sporen heen. De 20.000 dagelijkse in-en uitstappers op het station gaan nu niet meer door een tunnel (met vaak gladde tegels) maar lopen hoog boven de sporen naar de perrons. Daar vertrekken treinen naar Maastricht en Nijmegen (samen vier keer per uur naar Amsterdam en Utrecht), naar Haarlem, Hoorn en Den Helder. Alkmaar station ingang traverseIeder uur zes  treinen naar de Randstad en vier treinen verder Noord-Holland in. Alkmaar is dan ook een echt spoorwegknooppunt. Deze goede verbinding was één van de redenen waarom we destijds kozen voor Alkmaar als woonplaats (we hebben geen auto).

De stationstraverse is ruim opgezet. Maar hij is zó massief dat eigenlijk het oude station in architectonisch opzicht weg valt. Het staat er nog wel, maar het is naar de zijkant van de dagelijkse drukte verschoven.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Station Alkmaar (1)”

  1. De bussen staan nu andersom met de neus richting spoor. Vroeger was dat beter met de neus richting weg. Dwz de mensen die op de halte staan om in te stappen staan zo niet voor de uitstappers in de weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.