Rondje Soest (2)

In Niederense moet ik kiezen: ga ik naar links of ga ik naar rechts. Het voordeel van mensen die fietsroutes fietsen is dat ze niet hoeven te kiezen. Maar ik word nu dus weer gedwongen om diep na te denken. Ik besluit het dal van de Möhne te verlaten. Dat betekent stevig klimmen. Het is te warm en de helling is te steil om te blijven fietsen. Ik ga maar eens een eindje lopen.

NeiederenseWeg naar Bremen

Halverwege de klim heb ik een mooi uitzicht op het dorp en het dal. En de klim wordt ook nog eens beloond doordat de weg doodloopt. Het leven is niet alleen vreugde, het kent ook smarten. Maar in die smart is er toch weer een uitweg in de vorm van een zijweg. Die brengt mij op een grotere doorgaande weg naar Bremen. De mensen denken wel dat Bremen in het Noorden van Duitsland ligt, maar ik heb de plaats toch echt hier zien liggen.

De weg is best wel druk en zonder fietspad. Af en toe word ik bijna door vrachtauto’s van de weg geblazen. Hier zie ik pas goed de waarde van de Uitzicht over het laagland bij Soestachteruitkijkspiegel op mijn fiets: ik kan op deze manier beter anticiperen op retroverkeer.

In Bremen moet er weer even stevig geklommen worden. Daarna ontvouwt zich een weids panorama: het dal van de Lippe. Of eigenlijk is dit al de Noordduitse laagvlakte. Je zou in principe de Duitse Waddeneilanden moeten kunnen zien liggen. Maar zo ziet de wereld niet in elkaar: de kromming maakt het zicht onmogelijk.

Angsten bezweren

Er volgt een lange afdaling, waarbij ik regelmatig meer dan 40 kilometer per uur fiets. Ik krijg aan het begin van zo’n afdaling altijd last van dwanghandelingen: voelen in de jaszakken of ik mijn sleutels heb, mijn pet vaster op mijn hoofd zetten, even aan mijn neus voelen of die er nog zit. Dat zijn allemaal handelingen om de angst onder controle te houden. Want het blijft spannend: zo’n afdaling met allerlei onvoorspelbaar verkeer.

Werl

Tenslotte fiets ik Werl binnen. De plaats is (net als Soest) ontstaan en gegroeid dankzij de combinatie van zeer vruchtbare landbouwgrond en de ligging aan een belangrijke handelsroute.

Pelgrimskerk in WerlIn het centrum van Werl zijn minder historische gebouwen blijven staan dan in Soest. Maar het is geen onaardige plaats. Werl was een belangrijk bedevaartsoord, daarvan getuigt één van de kerken in het centrum van de stad (zie de foto).

Ik moet na dit rondje Soest ook weer thuis zien te komen in Alkmaar. Dat is 6 uur treinen (althans: met de fiets, want die mag niet mee in de snelle ICE). Dus begeef ik me naar het plaatselijke Bahnhof, precies op tijd voor de trein naar Dortmund.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.