Rondje Soest

Landschap ten zuiden van Soest

Wat vooraf ging: ik nam een dag de trein, maar ook mijn fiets was mee, en die moest nog uitgelaten worden. Zo belandde ik in Soest, 50 km. ten oosten van Dortmund.

In de meeste Duitse steden moet je slag leveren met uitgebreide bedrijventerreinen, benzinepompen, inritten en uitritten voordat je de stad uit bent. Maar in Soest valt dat erg mee. Tenminste: op de weg waarmee ik moedig zuidwaarts fiets. Ik had ook naar het noorden kunnen fietsen, naar het westen of naar het oosten, maar ik heb dus gekozen voor het zuiden. Een mens moet voortdurend kiezen. Je zou er moe van worden.

Snel gaat het niet. Ik moet namelijk 9 kilometer lang klimmen. Niet steil, maar geleidelijk. Maar wel steil genoeg om in de eerste versnelling te moeten fietsen met een snelheid van beneden de 10 km. per uur. Het zou wel sneller kunnen, maar ik wil onder de zweetgrens blijven, anders stink ik straks de trein uit.

Geleidelijk aan verdwijnt Soest steeds meer in de diepte. Het land bestaat uit uitgestrekte korenvelden die net zijn gemaaid, afgewisseld door bomenrijen.

MöhneseeDan verandert het landschap. Graan wordt bos en er volgt een afdaling. En dan opeens ben ik bij de verstilde wereld van de Möhnesee. Dit stuwmeer ontstond in 1912, toen de dam in de rivier de Möhne klaar was.

Stil is het hier niet altijd geweest. Op 9 mei 1943 bombardeerden geallieerde ‘Dambusters’ de dam. Er waren zelfs speciale bommen voor ontworpen. De gevolgen waren rampzalig. Hele dorpen werden verwoest. Meer dan 1500 mensen kwamen om het leven, vooral Russische krijgsgevangenen. Nog altijd wordt dit bombardement gezien als één van de meest zinloze aanvallen in de Tweede Wereldoorlog op burgerdoelen.

Möhnesee 2Tegenwoordig is het gebied van de Möhnesee een schitterend natuurgebied. Er is een uitgestrekt fietspadennet aangelegd. Om de twee kilometer kun je Kaffee mit Kuchen bestellen (café met keuken).

Ik fiets 12 km. langs het vlakke water, allerlei 60-plus fietsers op elektrische fietsen ontwijkend. Dan ben ik bij de stuwdam, die inmiddels opnieuw gerestaureerd wordt.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Rondje Soest”

  1. Interessant. Ik woon in Engeland, en hier heb ik dat Dambusters gebeuren nog nooit horen omschrijven als meest zinloze aanvallen op burgerdoelen.
    Waarschijnlijk maar net hoe je naar de geschiedenis kijkt.
    Groeten,
    ada

  2. Ach, de Möhnsee. Daar waren mijn borderlinerrinetje en ik vorig jaar ook. Op die dam hingen ook vele liefdesslotje. De onze dus niet, dan zou ik met een betonschaar terug moeten gaan.

    Overigens neem ik aan dat dit verhaal iets in het verleden speelt. En ik vraag me af hoe het fietsen met een pijnlijke rug gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.