Provincies (10) : Zeeland

Nee, geen water deze keer.

Natuurlijk is Vlissingen een plaats waar ik graag even langs de zee fiets. Of anders in Westkapelle. En soms in Rilland Bath bij die spectaculaire bocht van de Westerschelde. Hier komen de schepen recht om je af om dan net op tijd richting Antwerpen te zwenken.

Maar deze keer breng ik een bezoek aan het eiland Tholen. Het is één van de minst bezochte eilanden van Zeeland TholenNederland. Maar het is zeker een bezoekje waard.

De gemeente Tholen (daar valt ook het schiereiland Sint Philipsland onder) telt ruim 25.000 inwoners. De kerkelijke ligging komt tot uiting in het feit dat de SGP de grootste partij is in de gemeenteraad. In de ‘hoofdstad’ (Tholen, met 7500 inwoners) kun je ’s morgens kiezen uit 9 kerkdiensten. In de dorpen is dat minder, maar er zijn ook minder inwoners. De nieuwe kerken die je in sommige plaatsen ziet zijn van de Hersteld Hervormde Kerk.

Fiets eens een rondje langs alle dorpen van het eiland! Alle dorpen hebben hun eigen karakteristiek, maar ook weer gemeenschappelijke kenmerken. De huizen aan elkaar gebouwd. Alle huizen zijn verschillend, maar het lijkt wel of ze met deze aaneengesloten manier – geen steegjes tussendoor- een stenen bescherming bieden tegen de bulderende stormen. In iedere plaats een markante kerk, een dorpsplein en soms een aantal verrassende historische woonhuizen, soms met trapgevel (zoals in Sint Maartensdijk). En bijna ieder dorp heeft ook zijn eigen haven en een molen. Deze foto nam ik in Stavenisse.

Op het platteland vooral veel akkerbouw, een aantal historische boerderijen en beboomde dijken slingerend door het land.

We fietsen deze keer linksom: de ‘hoofdstad’ Tholen. Dan Poortvliet (maar sla de woonboulevard en het Chinese wokrestaurant over, die horen hier eigenlijk helemaal niet in deze agrarische omgeving), vervolgens Scherpenisse, Sint Maartensdijk, Stavenisse op de westpunt, Sint Annaland, Oud Vossemeer en dan ben je weer bij de hoofdstad van het eiland, met een grote kerk met massieve toren.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: