Straten van Amsterdam (7)

Holendrechtstraat detail 4De jaren tussen 1920 en 1930 worden wel beschouwd als het hoogtepunt van de Nederlandse architectuur. Het was architectuur met een kwaliteit die internationaal bekendheid kreeg.

Nog steeds trekken de woonwijken die zijn uitgevoerd in de stijl van de Amsterdamse School jaarlijks duizenden toeristen. Wil je Amsterdam bezoeken: sla het Rokin, de Dam en de Kalverstraat over, mijd desnoods de grachten en ga op zoek naar de verstilde wijken in West, Noord, Watergraafsmeer en Zuid die tussen de beide wereldoorlogen gebouwd werden.

Deze woningen werden in 1922 gebouwd aan de Holendrechtstraat in Holendrechtstraat detail 2de Rivierenbuurt. Achter de Amsteldijk (met ook al prachtige woningen) vind je één straat verder één van de meest expressionistische voorbeelden van architectuur volgens de uitgangspunten van de Amsterdamse school. Opmerkelijk is dat de voorgevel van deze huizen werd ontworpen door de eerste vrouwelijke architect in Nederland: Margaret Kropholler. De rest van de woningen werd uitbesteed aan andere architecten.

Al op jonge leeftijd ontwierp Kropholler een aantal villa’s in Bergen. De architectuur vind je terug in deze woningen, maar hier werd wat meer op elkaar gestapeld. We kunnen niet allemaal in vrijstaande villa’s wonen.

Later ging Kropholler vooral verder als binnenhuis-architect. Vooral in die hoedanigheid werd ze internationaal bekend. Helaas is het wat minder gemakkelijk om toegang tot binnenkanten van huizen te verkrijgen. Ik laat het nu maar even bij de buitenkant.

Maar zeg nu zelf.. als je deze woningen ziet: ze zijn toch een omweg waard? Tien minuten lopen vanaf het Amstelstation en… je kijkt je ogen uit!

Zie ook de laatste zes foto’s op: http://www.mijnalbum.nl/Album=U7CCSPIR#8XFD8PLI

Holendrechtstraat 2

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Straten van Amsterdam (7)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s