Tangermünde

In Tangermünde vielen we bijna van onze fietsen.

Dat lag niet zozeer aan het wegdek, maar meer aan onze verbazing over deze stad. Het is één groot openluchtmuseum.

Tangermünde Hühnerdorfer Tor en toren Sankt StephanDe bloeitijd van Tangermünde lag rond 1450. Dat was de tijd van de baksteengothiek. Daar hebben we ons in eerdere vakanties al over verbaasd in steden als Wismar en Stralsund en in mindere mate in Lübeck. Ook Tangermünde is een vroegere Hanzestad. Er liggen in deze omgeving trouwens nog een heel rijtje historische en goed bewaarde  Hanzesteden.

In 1617 brandde de stad voor een groot deel af. Het voordeel van baksteen is dat het minder goed brandt. Daardoor bleven de muren van een aantal oude gebouwen toch nog staan. Op de open plekken werden tientallen vakwerkhuizen gebouwd. Deze  mengeling van de robuuste baksteengothiek en de meer frivole vakwerkhuizen zie je terug in de straten van Tangermünde.

Tangermünde RaadhuisDe stad was te klein om gebombardeerd te worden. Daardoor hebben de meeste huizen en gebouwen de Tweede Wereldoorlog overleefd. Slechts een klein aantal huizen raakte beschadigd als gevolg van beschietingen tussen het Amerikaanse en het Duitse leger.

In de DDR-tijd raakte de stad niettemin geleidelijk in verval. Aan de grote historische monumenten werd wel onderhoud gepleegd, maar voor de woonhuizen was nauwelijks geld beschikbaar. Na die Wende is er hard aan gewerkt om de vervallen huizen weer te herstellen. Momenteel is zo’n 80% van de honderden historische panden weer in goede staat.

Veel plaatsen in de voormalige DDR hebben te maken met een sterke daling van het aantal inwoners (tot zo’n 30% sinds 1990). Alleen rond Berlijn is sprake van groei en dan met name in Potsdam. Een stad als Dresden weet het aantal inwoners te behouden. In Tangermünde is de terugloop inmiddels tot staan gebracht. Dat heeft waarschijnlijk mede te maken met het historische erfgoed van de plaats. Daarnaast stopt de nieuwe hogesnelheidslijn vanuit Berlijn op enkele kilometers afstand (in Stendal).

Tangermünde Hühnerdorfer TorWe hebben veel mooie plaatsen gezien in de omgeving van Magdeburg, maar bij deze steden springt Tangermünde er toch wel uit. Je kunt er uren rondlopen en je blijven verbazen over al deze geschiedenis in hout en steen. Helaas hadden we maar twee uur over, want we moesten nog zo’n 50 km. terugfietsen naar ons vakantieverblijf.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Tangermünde”

  1. Het is en fraai stadje met vooral Duitse touristen, die langs de Elbe fietsen. Het slot en het uitzicht daarvan is ook mooi, daarentegen is de Tanger niet meer dan een slootje. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.