Vergane glorie

Vergane glorie 4Overal in het oosten van Duitsland tref je dit soort panden aan.

Er is decennia lang niet of nauwelijks onderhoud aan gepleegd.

De gebouwen vinden hun oorsprong in de vele adellijke families en de lappendeken van hertogdommen en koninkrijken waaruit Duitsland ooit bestond.

Inmiddels staan de gebouwen leeg. Ze zijn soms te koop voor een bedrag van bijvoorbeeld 300.000 euro. Daarna moet je wel heel wat gaan klussen om er nog iets van te maken.

Vergane glorieTineke’s ogen begonnen steeds weer te glimmen als ze dit soort huizen zag. Ze had helemaal zin in ‘een grote verbouwing’. Maar met een onhandige man moet je daar gewoon niet aan beginnen. ‘Help, mijn man is klusser’ is bij ons niet aan de orde. Of het zou moeten zijn: ‘Help, mijn vrouw is klusser’.

We zijn wel in een paar panden binnen gedrongen, om eens te kijken wat er allemaal te zien viel. Het lijkt er in sommige ruimtes op dat er toch nog af en toe bewoners moeten zijn. Ik trof ergens zelfs een poes aan met een bakje met kattenbrokken. De meeste poezen regelen dat soort faciliteiten niet zélf.

Vergane glorie 2Trouwens, wat doet zo’n hypermoderne en dure koelkast opeens in een ogenschijnlijk verlaten huis. De deur was gewoon open, we hebben allerlei vertrekken zien, we zijn geen mensen tegen gekomen, we hebben geen bedden aangetroffen en dat staat er wél opeens zo’n koelkast. Misschien kan er eens een documentaire over gemaakt worden…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Vergane glorie”

  1. Ik zie dat de stekker wel in het stopcontact zit en dan zou ik toch meteen willen weten: wat zit, ligt of staat er dan in die koelkast? Heb je nog even gekeken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: