Magdeburg Neustadt

Magdeburg Neustadt 1Ten noorden van het centrum van Magdeburg ligt de wijk Neustadt. Taalkundig interessant is dat een deel van die wijk Alte Neustadt heet en een ander deel Neue Neustadt.

Als je het troosteloze en verpauperde station Magdeburg Neustadt uitloopt word je bevestigd in het beeld dat het station eigenlijk al geeft: er moet hier nog heel wat geklust worden. Er staan werkelijk honderden huizen en gebouwen leeg.

Magdeburg Neustadt 3Op plekken waar in de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gebombardeerd verrees in de jaren ’60 en ’70 de Plattenbau: de kenmerkende nieuwbouw uit de DDR-tijd. Na die Wende zijn die gebouwen afgebroken óf opgeknapt. De gerenoveerde gebouwen kregen allemaal een kleurtje in plaats van het DDR-grijs. Dat scheelt al aanzienlijk.

Maar er staan ook nog altijd gebouwen uit de periode dat Duitsland rijk was en een enorme economische ontwikkeling meemaakte: rond 1900. Daarbij valt op met hoeveel liefde handwerkslieden hier de gebouwen moeten hebben neergezet: met prachtige ornamenten, gebeeldhouwde balkons, versierde ramen. Alleen is een groot deel van die gebouwen ernstig in verval geraakt.

Magdeburg Neustadt 4Op een leegstaand terrein kondigt de gemeente Magdeburg aan dat daar nieuwe villa’s gebouwd kunnen worden. De tekening ziet er verschrikkelijk uit. Allemaal vrijstaande villa’s, precies zoals je ze in sommige wijken in Nederland ook ziet. Iedereen zijn eigen minimale stukje grond rondom een opvallend protserige bouwstijl. Gevarieerd en toch juist eigenlijk allemaal hetzelfde. Gaan ze met die bouw de lege gaten vullen? Het zou niet moeten mogen…

Meer foto’s van Magdeburg vind je op mijn site op Mijnalbum.nl: http://www.mijnalbum.nl/Album=Z6AEGXPJ

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.