Psychologie van de pijn (2)

Of en hoe je pijn ervaart heeft daarnaast te maken met de vraag hoe ‘belast’ een deel van het lichaam is. Zo weten we dat veel angst voor de tandarts te maken heeft met het lichamelijk en emotioneel zeer belangrijke mondgebied. Een kleine beschadiging in het mondgebied doet vaak onevenredig zeer.

Ook de hand is naar verhouding een tactiel erg belangrijk orgaan. Als je iemand op het gevoel een menstekening laat maken wordt de hand bijna altijd groter getekend dan hij in werkelijkheid is. Pijnklachten aan de hand komen vaak hard aan.

Denk er maar eens aan waar je je doorgaans beroerder door voelt: van het je hoofd stoten of van het je vingers tussen de deur krijgen. Je kunt ‘aanvaringen’ met harde voorwerpen natuurlijk niet allemaal over één kam scheren, maar hopelijk is wel duidelijk dat er een verschil in beleving zit.

Net als de mond is de hand een buitengewoon belangrijk orgaan, waarmee je vanaf de eerste dag van je leven de wereld verkent….

Emotie en pijn
Bij pijn spelen emoties een belangrijke rol.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat pijn alleen maar psychisch is. Het is wél zo dat de psyche de pijn beïnvloedt.
Opmerkelijk is dat je mensen onder hypnose kunt laten ervaren dat iets heel pijnlijk is. Ze voelen dan écht de pijn. Terwijl er objectief niets gebeurt, het lijkt alleen maar zo.

Pijn wordt als minder heftig ervaren als je er controle over hebt. Daarom hebben miljoenen mensen pijnstillers op zak, ‘voor het geval dat’. De pijn wordt al minder door het idee dat je er iets tegen kunt doen.

Omgekeerd: als mensen het gevoel hebben dat ze die controle niet hebben, wordt de pijn als heftiger ervaren. Eén van de redenen waarom mensen bij de tandarts veel pijn voelen is dat ze weinig controle ervaren. Als je de afspraak met de tandarts maakt dat hij of zij stopt als je je hand opsteekt wordt de ervaring van pijn vaak al minder heftig.

Een andere reden waardoor de pijn gereduceerd wordt is als je het gevoel hebt dat je begrepen wordt. Daarom werkt de troost van ouders zo goed op de pijn van kinderen. Een kusje op de zere knie helpt objectief niet echt tegen de pijn. Maar subjectief, in de beleving van het kind, is het een wondermiddel.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: