Fries fietsen (3)

BaaijumJe kunt zeggen wat je wilt van de Friezen, maar ze hebben hun wegennet behoorlijk spannend gemaakt. Wegen kronkelen her- en derwaarts en je moet maar afwachten of je niet uiteindelijk in een hooiberg of in een vaart terecht komt. Zo ook bij het dorpje Baaium.

Komend uit dat dorpje wil ik naar het oosten en inderdaad: er is een weg naar het oosten. Maar als je die weg befietst kom je met een omweg weer in Baaium uit. Wegwijzer BaayumEen wegwijzer -halverwege dit rondje – maakt mij duidelijk dat er ook nog andere mogelijkheden zijn, namelijk nergens naar toe of naar huis, maar dat is de bedoeling niet.

Het gevolg is dat Baaium door mij twee keer wordt bezocht en dat ik twee keer agressief word bejegend door dezelfde hond. Die hond denkt zeker dat ik een Duitser ben. Veel Friezen hebben namelijk een hekel aan Duitsers. Dat schijnt iets met de oorlog te zijn. En die boosheid brengen ze ook over op hun honden.

Boalserter Feart HoptilleNa dit rondje vervoeg ik mij op een wat meer doorlopende weg; de Rewerterdyk. Zo kom ik in Hoptille uit, een gehucht aan de Boalserter Feart. Voor de niet-Friezen: de Bolswarder trekvaart. In Groningen is een tille een klapbrug, het zou me niet verbazen dat de naam hier dezelfde betekenis heeft. Alleen ligt de brug nu wel stevig vastgemetseld over de vaart.

Onderweg naar BlessumHet vroegere jaagpad is inmiddels omgebouwd tot een fietspad, je kunt rustig en gemoedelijk een eindje trappen in de richting van Bolsward.

Ik vervolg echter de weg en sla even verderop af via een nieuw fietspad naar het terpdorp Blessum.  Er staat een aardige kerk, benevens een aantal parmantige oude huizen. Nieuwbouw is hier taboe, waardoor het Blessum 1dorp in inwonertal daalt. In totaal wonen er nu nog zo’n 80 mensen in Blessum. Voor Friese begrippen is het echter niettemin nog altijd een vrij grote plaats. Er zijn veel kleinere dorpen. Ook heb ik enkele poezen waargenomen.

Daarna brengt mijn Batavus mij in de richting van Deinum, met een zeer karakteristieke toren met een ui op de spits. Maar die toren wilde deze keer niet op de foto. De Friezen hebben speciaal rond deze toren een lied in elkaar geflanst, dat op bruiloften en partijen met veel hoempapa ten gehore wordt gebracht.

Blessum 2Ik moest ook nog vertellen wat de kerktorens van Tzum en Oldeboorn met elkaar te maken hebben. Dat is echter een heel verhaal waar nu geen ruimte voor is. Jullie moeten dus nog even geduld oefenen.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Fries fietsen (3)”

  1. Even van Deinum naar Boksum fietsen en dan bij mijn vriendin een bakkie doen haha, bekende plekken fiets je…… Ben je al over de Henk A weg gefietst🚴🏾😄

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: