Fietsen rond Rotterdam (6)

Markthal verticaalIk neem afscheid van de Markthal, maar plaats hier nog één foto van de verticale muur in 3D print.

Eigenlijk ben ik op dit moment niet rond Rotterdam aan het fietsen: ik fiets er dwars doorheen.

Wat me opvalt is dat er nog zoveel oude wijken zijn in de stad. Veel Duitse steden zijn tot 80% verwoest tijdens de oorlog. Ook het bombardement op Rotterdam was verschrikkelijk, maar het bombardement betrof het centrum, met zo’n 20% van de woningen. Een verschil was dat in de Duitse steden schuilkelders waren gebouwd, waardoor het aantal slachtoffers beperkter bleef. Bovendien was de Duitse bevolking voorbereid op bombardementen, de aanval op Rotterdam kwam voor de bevolking uit het niets.

Minder bekend is het ‘vergeten bombardement’ op Rotterdam (West) in 1943, toen de geallieerden per ongeluk een woonwijk bombardeerden (ruim 16.000 mensen werden toen dakloos).

In ieder geval: fietsen door Rotterdam doet mij toch altijd denken aan de oorlog. Je kunt niet om het bombardement op de stad heen, gezien de littekens die de oorlog in de stad heeft achtergelaten.

Ik fiets echter verder door straten uit het eind van de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw, met soms statige panden, vooral als je in de buurt van Hillegersberg komt. Ik heb eigenlijk geen idee hoe en waar ik fiets. Soms weer een stuk nieuwbouw, dan weer oudere wijken en dan opeens meer ruimte, maar in die ruimte worden her en der plukjes nieuwbouw neergezet.

Zestienhoven zonsondergangDan opeens fiets ik de stad uit. Deze ruimte is echter geen natuurgebied, het is vliegveld Zestienhoven. Ik vraag me af waarom dat vliegveld er nog is: per trein is Rotterdam vanuit Schiphol tegenwoordig in ruim een kwartier te bereiken. Misschien ben je vanuit het centrum van Rotterdam wel sneller op Schiphol dan op Zestienhoven.

In het zuidwesten gaat de zon ondertussen onder. Ik fiets ongeveer parallel aan de voormalige Hofpleinlijn, tegenwoordig een intensief gebruikt traject van de regionale tram. Bijna alles wordt hier inmiddels vol gebouwd. De ene wijk na de andere verrijst. Tussen de Rodenrijsnieuwbouw door staan nog af en toe plukjes huizen van het oude dorp. Het tweeling-tuindersdorp Berkel en Rodenrijs is inmiddels een forensenplaats geworden, ingeklemd tussen de HSL-lijn in het oosten en een grote ontsluitingsweg in het westen. Veel verder kan er niet meer worden uitgebreid: alleen de smalle Zuidpolder fungeert nog als groene buffer tussen Berkel en Delft.

Vanuit Berkel en Rodenrijs fiets ik bijna direct de nieuwbouw van Pijnacker binnen. Ook deze plaats barst uit zijn voegen. Het oude dorp lijkt min of meer een historisch reservaat tussen al deze nieuwbouw.

Het is donker geworden en ik wil niet te laat thuis zijn. Ik steek vanuit Pijnacker schuin door naar Zoetermeer: ook al een voormalig tuindersdorp. Sinds het in 1962 als groeikern werd aangewezen is het gegroeid naar een inwonertal van ongeveer 125.000. Ook hier zie je slechts af en toe nog de restanten van het vroegere dorp.

Mijn fiets vindt het hier genoeg geweest. Vanmiddag heb ik zo’n 80 km. gefietst. Volgende week doen de Batavus en ik een poging om vanuit Zoetermeer nog wat naar het noorden op te schuiven.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: