Rondje Kennemerland (2)

Ook Uitgeest ligt op de zandrug die ooit de grens tussen het zompige Noordhollandse land en de zee van elkaar moest scheiden. De naam zegt het al: geest(grond). En ook deze plaats is al heel oud.

Molens De Kat en De Dog bij UitgeestVoordat ik de plaats binnen fiets passeer ik twee molens: de Kat en de Dog. Vooral de namen van de beide molens vind ik intrigerend. Leven ze als kat en hond naast elkaar?

Uitgeest is een langgerekt dorp, met een paar oude straten die parallel aan elkaar over de zandrug lopen (dezelfde structuur zie je in Oudorp en in  Sint Pancras).

Bijzonder (net als het naburige Heemskerk, ook gebouwd op deze zandrug) is de spits van de toren, die helemaal is gemetseld. Hier liggen dus geen dakpannen op houten spanten op de spits, maar de spits bestaat helemaal uit hoogbejaarde bakstenen. De kerk dateert uit de 14e eeuw en geeft een indruk van de lange periode van bewoning van dit gebied.

Uitgeest NH KerkDe Spanjaarden hebben in het dorp stevig huis gehouden. Bij Alkmaar werden ze tegen gehouden, maar voordat ze daar waren brandden ze een groot deel van het dorp plat en vermoordden honderden boeren. De mensen hebben het wel over de Duitsers, maar de Spanjaarden waren ook geen lieverdjes.

Uitgeest is een spoorknooppunt. Hier takt de lijn naar Haarlem af van de drukke spoorlijn van Den Helder naar Amsterdam. De sprinters over de Zaanlijn (via Breukelen naar Rotterdam) beginnen in Uitgeest. Vroeger moesten de sneltreinen hier langzaam rijden vanwege de vele wissels. Tegenwoordig kunnen de intercity’s op hoge snelheid over het middenspoor rechtdoor rijden. Een goederenloc had minder geluk. Hij ramde het stootblok en belandde in het weiland. De zware loc moest in stukken worden gezaagd om uit de zompige grond bevrijd te kunnen worden.

Vanaf Uitgeest fiets ik even parallel aan de spoorlijn. Het drukke verkeer over de provinciale weg is allesbehalve rustgevend. Ik besluit de eerste afslag te nemen: de spoorwegovergang naar Busch en Dam. De Fort van de Stelling van Amsterdamkronkelende weg leidt langs in van de forten van de vuurlinie, de militaire verdedigingslinie rond Amsterdam (ook wel De Stelling van Amsterdam genoemd). Dit is het Fort aan den Ham.

De stelling heeft in militair opzicht nooit dienst gedaan. Tegenwoordig hebben veel van de (42) forten een toeristische, maar soms ook culturele bestemming gekregen. Ook wonen er in de meeste forten vleermuizen en soms een poes.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Rondje Kennemerland (2)”

  1. Als je laat opblijft in de zomer dan kan je de buschendamse vleermuizen zien uitzwermen. Bijna net zo indrukwekkend als in Mulu in Maleisië. En vlak daarna zie je de vleermuizen hier voor het huis langs scheren, boven de sloot op jacht naar insecten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.