Rondje Kennemerland (1)

De treinen reden niet. En aan bussen heb ik een hekel.

Dus bleef ik zaterdag in de buurt van Alkmaar. Na de gebruikelijke boodschappen en schoonmaakacties stapte ik op mijn damesfiets. Tineke wilde niet mee, want ze was bang dat het glad zou kunnen worden.

Ik had geen idee waar ik heen zou fietsen. Een eerste optie is dan het Heilooërbos. Dat is altijd een aantrekkelijk stukje fietsroute. De uitlopers van het bos bevinden zich op één kilometer afstand van ons huis. Het bomenbestand is zeer gevarieerd. Na iedere bocht van het fietspad ziet het bos er weer anders uit.

HeilooërbosIn het bos bevinden zich de Preekstoel (volgens de overlevering zouden de Kaninefaten hier hun goden hebben aanbeden en later zou Willibrord hier gepredikt hebben) en de Kattenberg (zie de foto). Waarschijnlijk is dit een oude heuvel die later door de landeigenaar van landgoed Nijenburg nog verder is verhoogd. Op de Kattenberg staat een zeer oude linde.

Daarna volg ik de fietsroute door het oude deel van Heiloo. Hoewel de plaats inmiddels een echte forensenplaats is (met 23.000 inwoners) ademt het centrum nog de sfeer van een rustiek en landelijk dorp. De fietsroute volgt landelijke wegen en loopt o.a. langs het bedevaartsoord OLV Ter Nood. Vroeger was hier zelfs nog een stationnetje, dat op de dagen van de bedevaarten in gebruik was. Ook heb ik een keer meegemaakt dat de trein hier een extra stop maakte, waarna twee zwartrijders op het perron werden afgezet. Ze konden verder gaan lopen.

Limmen NH KerkHet volgende dorp is het bollendorp Limmen (met o.a. een tentoonstellingsterrein over de bollenteelt; hier vind je 2500 soorten bollen). De geestgrond maakt dit gebied tot een gewild bollengebied, maar de woningbouw doet ook aanslagen op deze agrarische bestemming.

Limmen ligt ingeklemd tussen Heiloo en Castricum. Het is ook een zeer oud dorp, rond de kerk zijn archeologische vondsten gedaan uit de 9e eeuw. Ik mijd de drukke wegen en kies een route achter de bebouwing langs door de Limmerpolder naar Uitgeest.

Deze polder ligt lager dan de zandrug waarop een hele reeks van dorpen is gebouwd (vanaf Sint Pancras via Oudorp naar het zuiden). Het land is er weids, met mooie karakteristieke stolpboerderijen. Wel verstoort de drukke A2 de rust van dit gebied.

Limmerpolder panorama

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Rondje Kennemerland (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: