Oliebollen (1)

Als jonge puber die nog niet aan het puberen was bezorgde ik het kerkblad van onze kerk.

Diverse tochten zijn mij bij gebleven, zoals een barre tocht in de winter van 1963, toen de Merwede (voor het laatst) dichtgevroren was. Ik had drie uur nodig voor mijn glibberige bezorgdienst, terwijl ik het normaal binnen het uur kon doen.

Het meest spannende kerkblad was dat van januari. Het probleem was namelijk dat ik her en der uitgenodigd werd om even binnen te komen. Dat was op zichzelf geen probleem: ik hield wel van een praatje. Maar het probleem was dat dit kerkblad eind december bezorgd moest worden. En dan waren er allerlei mensen die oliebollen hadden gebakken. En als er iets was wat ik niet lustte, dan waren dat oliebollen. Maar durf maar eens ‘nee’ te zeggen als nog-nét-niet-puber.

Zo ook bij een familie die woonde aan de Appeldijk in Gorkum. Om problemen te voorkomen passeerde ik het huis gebukt (terwijl ik ook nog eens de kleinste van de klas was). Maar helaas: ik werd toch gesignaleerd en moest binnen komen. En daar moest ik, temidden van tien kinderen en enige aangetrouwden, laten zien hoe lekker ik de persoonlijk gebakken oliebollen vond.

Thuis heb ik een zwaar bewaakt pepermuntje uit de kast weten te smokkelen teneinde de smaak en de herinnering wat kwijt te raken…

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Oliebollen (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.