Stoute passagier

Op het busstation staat een bus met de deur open. Het is bijna tijd om te vertrekken.

Het is fris weer en het waait behoorlijk. Omdat de deur open staat denk ik dat dat bedoeld is als service: ik mag alvast in de bus gaan zitten. Twee minuten na vertrektijd volgens dienstregeling komt de chauffeur aangelopen.

Als hij mij ziet begint hij een tirade. Wat ik in de bus doe en of hij bij mij thuis ook zomaar binnen mag lopen en een worst uit de pan mag halen. Ik zeg dat ik de open deur als een uitnodiging zie om alvast binnen te gaan zitten. Dat is hij niet met mij eens. Hij gaat bij mij thuis toch ook niet door de open deur naar binnen om een worst te pakken? Gezien de omvang van de chauffeur vermoed ik dat worsten een obsessie voor hem zijn. Hij zal ook wel een vast bezoeker van de friettent in de nabijheid van het station zijn.

Ik meld nogmaals dat ik dacht dat ik naar binnen mocht vanwege die geopende deur. De chauffeur zegt dat ik best in de verkeerde bus had kunnen gaan zitten en hoe of ik dat dan geweten had. Ik zeg dat én voorop de bus én op de display binnen staat waar de bus naar toe gaat. “Oh”, zegt hij, “dat is allemaal computerwerk, deze bus had best ergens anders naar toe kunnen rijden”. Ik vraag me af (maar stel de vraag niet hardop) hoe het dan was gegaan als ik incheckte, want dan had ook deze bestemming op de bus gestaan en de chauffeur had niet gezien waar ik heen moest. Moet ik voortaan bij iedere bus vragen of de bestemming voorop wel klopt.

De discussie gaat nog even heen en weer. We kunnen het niet eens worden. Hij vindt het niet gepast dat ik in de bus ben gaan zitten. Dat is te vergelijken met als hij bij mij naar binnen loopt en een worst uit de pan pak. Die vergelijking gaat nogal mank, want in deze bus is geen worst te bekennen, laat staan dat ik iets anders mee zou hebben genomen. Ook vindt hij dat ik maar weer moet uitchecken en daarna weer inchecken. Maar ja, de bus is nu al vijf minuten te laat.

Sommige chauffeurs houden gewoon niet van passagiers.

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Stoute passagier”

  1. Het zou die chauffeur worst moeten zijn, zolang je maar in hebt gecheckt. En hoe eerder je dat doet, hoe eerder je bij overstappen weer het basisbedrag moet betalen. Misschien moest Henk daarom wel uit- en gelijk weer inchecken. Wat een meedenkende chauffeur toch! Maar het gaat er natuurlijk om dat hij moet kunnen zien dat Henk heeft ingecheckt, omdat hij bij eventuele controle dan een veeg uit de pan zou krijgen. En dat zou hem géén worst zijn. Een soort worst case scenario dus. Het blijft worstelen met die OV-kaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.