Langevliet

Koolzaad Langevliet25 jaar lang fietste ik op bijna alle werkdagen langs de lange Langevliet, bijna 10 km. heen en weer terug vanuit het centrum van Den Helder naar het terrein van een grote instelling aan de zuidrand van de gemeente.

De Langevliet is de ‘middenweg’ van de Koegraspolder, de meest noordelijke polder van het vasteland van Noord-Holland, ingeklemd tussen het Noordhollands Kanaal en de Noordzeekust. Om de zeer kwetsbare duinen te ondersteunen werd een stuifdijk aangelegd.

Toen de polder twee eeuwen geleden drooggelegd werd bleek de grond zó onvruchtbaar dat er bijna niets wilde groeien. Men liet er schapen grazen en beplantte de polder met helmgras. Een halve eeuw later lukte het , dankzij bemesting, om er akkerbouw te ‘plegen’ (o.a. haver).

Tegenwoordig vind je in de polder veel bollenteelt. Langs de duinen zijn grote recreatieparken verrezen. En het ooit zo landelijke Julianadorp werd omgeven door uitgebreide nieuwbouwwijken.

De foto laat een koolzaadveld zien langs het noordelijk deel van de Langevliet.

Onderwater DoggersvaartIn de polder vind je ook meren. Maar het is iedere keer weer een verrassing waar ze zich bevinden. Deze keer bijvoorbeeld langs de Doggersvaart. Ze zijn maar tijdelijk. Het land wordt af en toe onder water gezet om de grond geschikt te maken voor een nieuwe reeks van jaren aan bollenteelt.

Vaak baden honderden vogels pootje in het zilte water. Maar vandaag zag ik ook kinderen plonzen in het water. Z0mers vermaak in de tweede helft van september!

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: