Complottheorie

Altijd als er iets gebeurt wat mensen niet kunnen bevatten doemt er een complottheorie op. Dat verschijnsel past binnen ‘de psychologie van de paradigmaverschuiving’.  Het beeld moet weer kloppend gemaakt worden. En als je maar vaak genoeg een bepaalde bewering verkondigt gaan mensen vanzelf denken dat het waar is, ook al is het aantoonbaar niet waar.

Een bekende complottheorie is die rond de concentratiekampen in Duitsland. Die kampen zouden helemaal niet in deze vorm bestaan hebben. De verhalen zouden door de Joden in het leven zijn geroepen om de stichting van de staat Israël te kunnen rechtvaardigen.

Een andere complottheorie betreft de zogenaamde wijzen van Sion. Ook hier speelt de Joodse religie een rol. De joden zouden wereldwijd werken aan een systeem om alle christenen en moslims te doden. Deze theorie ontstond in tsaristisch Rusland, werd vervolgens overgenomen door de nazi’s in Duitsland en is tegenwoordig nog steeds in zwang onder rechts-radicale bewegingen en onder moslim-fundamentalisten.

Van een andere orde is de theorie dat de Aidsvirus bewust is gefabriceerd door met de Ku Klux Clan verbonden wetenschapsmensen teneinde homo’s en donkere Amerikanen massaal te vermoorden.

Meer onschuldig is het verhaal dat de Amerikanen nooit op de maan zijn geland, maar dat dit hele verhaal in een filmstudio werd gespeeld, met als doel: de Russen te laten zien hoe ver de Amerikanen in technologisch opzicht op hen voor liepen.

Complottheorieën doen ook de ronde als er sprake is van vliegtuigongelukken die (in SBS-taal) ‘nauwelijks te bevatten zijn’.  Dat gebeurde rond de Bijlmerramp, rond het verdwenen vliegtuig van Malaysian Airlines en nu ook al rond de MH 17. Zo meldde de Iraanse staatstelevisie dat Israël het vliegtuig heeft neergehaald, zodat het op dat moment minder op zou vallen dat Gaza werd aangevallen.

Eén van de kenmerken van een complottheorie is dat er een zondebok wordt aangewezen. Ook mevrouw Yasmina Haifi blijkt er een complottheorie op na te houden. De zionisten zitten achter ISIS, teneinde de islam in een kwaad daglicht te stellen. Deze theorie ligt in het verlengde van de complottheorie van de wijzen van Sion.

Had mevrouw Yasmina Haifi het in haar Twitter-bericht gelaten bij de opmerking dat het handelen van ISIS in strijd is met de Islam, dan had ik dat prima begrepen. Dat zou het een geloofwaardig bericht op Twitter zijn geweest. Nu heeft ze zich mee laten slepen door een verwrongen idee, waarbij er een zondebok gezocht moet worden.

Voor sommige mensen is het verstandiger om zich niet met Twitter in te laten. Want Twitter wordt gefinancierd door de CIA. Dat had mevrouw Haifi toch ook kunnen weten vanuit haar complotdenken. Want de CIA ziet zelfs dat ik nu een mok Chinese tomatensoep klaar ga maken.

 

 

 

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Complottheorie”

 1. Er zijn misschien verschillende soorten complottheorieën.
  Het soort dat waar kan blijken te zijn, zoals die met Colin Powell, waar het om een redelijk concreet iets ging, dat achteraf onjuist bleek te zijn.
  En het soort waar mensen gevoelig zijn met opvattingen als:: de Joden/moslims/Grieken/Turken zitten erachter. Dat laatste lijkt me het geval bij de omstreden tweet die de aanleiding vormt voor deze blog.
  Daarbij zijn vast nuances aan te brengen.
  En hoe de complottheorie over de maanlanding daarin past, dat weet ik niet; mijn dochters hadden een docent klassieke talen die deze theorie verkondigde. Ik ben er nog steeds niet zeker van of hij zelf in deze theorie geloofde, of dat hij de leerlingen wilde uitdagen om er eens goed over na te denken.
  Zelf heb ik vanaf het begin moeite gehad met het ingrijpen van de VS in Irak tegen Saddam Hoessein. Maar of dat nu kwam doordat ik niet geloofde dat de aanleiding klopte, of omdat ik er weinig vertrouwen in had dat ingrijpen Irak op den duur zou helpen? Ik vind het moeilijk om achteraf mijn motieven nog precies te achterhalen.

 2. Probleem is dat er ook ‘complottheorien’ zijn die achteraf kloppen. Het beste voorbeeld is het gelieg van Colin Powell in de VN over Iraq. Ook GBR deed er destijds een schepje bovenop met een superkanon dat nooit gevonden is. Eigenlijk zou beter uitgezocht moeten worden wie Colin Powell zo verdraaid heeft voorgelicht en wat de bedoeling daarbij was. Want ik denk niet dat Colin Powell dit zelf heeft verzonnen. Waarschijnlijk dacht ie op dat moment dat zijn informatie klopte.

  Zelf ben ik nogal fantasierijk en misschien wel fantastisch. 😉 Vaak vind ik het nieuws te eenvoudig om waar te zijn. En in mijn directe omgeving kan ik dat checken en blijkt vaak dat ik gelijk heb. Journalisten in regionale kranten doen slecht hun werk en daar kunnen locale politici prima misbruik van maken. Of dat nationaal en internationaal ook zo is kan ik niet bewijzen, daarvoor sta ik er te ver van af.

  Maar dat kranten en andere media er alles aan doen om zoveel mogelijk abonnees en reclame-inkomsten te vergaren mag duidelijk zijn. Daarvoor wordt nieuws uitvergroot om het aantrekkelijker te maken. Maar er wordt ook nieuws naar een onbeduidend plekje in het midden geschoven en zelfs weggelaten om de lezersgroep of een goeie adverteerder niet tegen de haren te strijken. Onbedoeld voedt dat complotgedachtes.

  Zelf heb ik een paar weken in het oosten van de Ukraine gewerkt en daarna heb ik wat jaren gewerkt met een ‘economische’ vluchteling uit dat Donetsk. Hij was niet de enige. Uiteindelijk zijn er zo’n 5 van de 50 miljoen inwoners uit de Ukraine gevlucht omdat het er zo slecht ging. Dat begon rond 1995 toen iedereen in de gaten kreeg dat het niets met dat land zou worden. Waar ik mee samenwerkte was een Ukrainse Rus van goede afkomst met een prima opleiding. Van zijn collega’s waren er erg veel gevlucht naar West-Europa en vooral naar Griekenland.

  In het Oosten van de Ukraine is dus een soort braindrain ontstaan en de mensen die achterbleven waren minder vaardig om het land op te bouwen. Dus eigenlijk zijn die vluchters ook een deel van het probleem. En daar hoor je dus niets over als er wordt gesteld dat Rusland dat deel wil bezetten. Neem van mij aan dat veel Russen en zelfs Ukrainers daar rijkhalzend naar uitzien. In Rusland gaat het stukken beter dan in de Ukraine en vooral de Russischtaligen geven enorm af op de knoeiers in Kiev (Dat overigens Kyiv heet sinds het Ukrains de voertaal is geworden).

  Dat onze journalisten daarover de kaken op elkaar houden komt omdat er toenadering is geweest tussen Ukraine en de EU en de Navo. Kyiv wil meer los van Rusland en de Russen zien het gevaar van de Navo op deze manier naar hun achterdeur komen. Ook dat zal in dat land opgeklopt worden, maar veel verschil met hier is er op dat gebied niet als onze journailsten ons dus ook eenzijdig nieuws verstrekken.

  Mij zou het niets verwonderen als we de toespraak van Timmermans in de VN over enkele jaren net zo bezien als die van Colin Powell. Timmermans deed vooral uitspraken die aansloten bij propaganda vanuit Kiev en veel daarvan is inmiddels onwaar gebleken.

  En als ik zo’n verhaal als hierboven schrijf, dan kunnen mensen die dat niet willen geloven me afdoen als een complotdenker. Complotdenken wordt dan ook gebruikt om gedachtes die niet stroken met de gangbare af te doen als onzin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.