Schijnveilig

Overal vind je ze. Zebrapaden. Vroeger ook nog met knipperbol, maar dat zijn lampen uit de oude doos.

Sommige voetgangers denken dat je alleen veilig over kunt steken als je op de witte strepen stapt. Dat is een vorm van wandelend bijgeloof. Ook als je de witte strepen mist moet je veilig de overkant kunnen bereiken. De praktijk is helaas anders. Op zebrapaden gebeuren regelmatig ongelukken.

 Er zit overigens nog wel een statistisch addertje onder het asfalt. Op zebrapaden steken ook vaker mensen over. Zo lang mensen een weg oversteken zullen er ongelukken gebeuren. Mét of zonder zebrapad.

 Toch overwegen verschillende gemeenten om het aantal zebrapaden te beperken. Ook wethouder Kees Telder van de gemeente Lingewaard heeft diep over deze kwestie na zitten denken. Hij is tot de conclusie gekomen dat voetgangers te vaak voorrang nemen. Helemaal verkeerd! Je moet als voetganger je plaats kennen en dat is onder aan de ladder van de verkeersjungle. Dus: netjes afwachten totdat een automobilist of fietser zo beleefd is om te stoppen. Want die witte strepen bieden slechts schijnveiligheid. En juist als je denkt dat je veilig de overkant kunt bereiken komt een aanrijding extra hard aan. 

 Ik schrijf hier uit eigen ervaring. Als fietser meende ik voorrang te hebben, want ik fietste over een voorrangsweg. Een plaatselijke wegpiraat negeerde het stopbord in de zijstraat en reed mij van mijn sokken. Daar heb je het dus al: dit was een kwestie van schijnveiligheid. Omdat ik helemaal niet had verwacht dat de automobilist extra gas zou geven kwam de klap extra hard aan.

Als ik Kees Telder nu goed begrijp was het mijn fout. Ik had moeten wachten tot de automobilist gepasseerd was. Of zat de gemeente fout? Ze hadden dat stopbord nooit moeten plaatsen. Al die borden kunnen gewoon naar het schroot. Dan komen verkeersdeelnemers niet in de verleiding om schijnveilig over te steken…

 Ik heb nog een tip aan de gemeente Lingewaard. Schaf alle kruisingen in de gemeente af! Want daar gebeuren de meeste verkeersongelukken.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Schijnveilig”

  1. Hier rond de binnenstad vind ik de zebra’s prima werken. Ik gebruik ze vaak en vrijwel alle auto’s stoppen. Eigenlijk zou ik eens een cursus zebragebruik moeten geven. Zo zijn er mensen die gewoon een praatje maken bij een zebra. Doe dat ergens anders.

    Neem idd voorrang, maar bekijk wel of er genoeg remweg is voor een auto om tot stilstand te komen. Kijk de automobilist nooit aan, hij/zij zou eens kunnen denken dat je hem voor wilt laten gaan. Loop met een constante snelheid zonder aarzelingen.

    In dorpen zoals Broek op Langedijk werken deze regels niet. Daar kan je idd maar beter de zebra’s weghalen en de zebra’s die overblijven uitvoeren met slagbomen.

  2. In dit tijdsgewricht van allesomvattende en tot in verste hoekjes, gaatjes en kieren doorsijpelende risicopreventie, blijkt en blijft schijnveiligheid als (geloofs-)artikel of lapje voor het bloeden toch bijzonder in trek.
    En als je vandaag-de-dag niet meejuicht en meeroept om nog meer risicopreventie, moet je het zelf maar weten, maar dan loop je het risico om zelf nog als een risicofactor aangemerkt te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.