Lekke Kerst 2013

kerstdienstDe mensen vragen mij wel eens: “Henk, wat doe jij met kerst?”

Dat is een probleem, want met kerst hoef je – volgens mij – niets te doen. Het probleem is dat zoveel mensen vinden dat het met kerst vooral leuk en gezellig moet zijn. En zodra je dat gaat denken is kerst problematisch geworden.

Voor ons zit kerst ingeklemd tussen andere drukke dagen. Vóór kerst is het druk vanwege actviteiten die ontplooid moeten worden en na kerst doet zich in ons gezin een verjaardag voor die niet ongemerkt voorbij gaat. Ook vanwege die combinatie houden we het met kerst het liefst wat rustiger.

Gisteren hadden we een kerstdienst in Aanloophuis de Steiger  in het centrum van Alkmaar.  Het was een sfeervolle dienst met muziek, een mooie powerpointpresentatie en een korte preek.

Evangelie Coca ColaVanmorgen was er een kerkdienst in ons eigen kerkgebouw. Daarbij werd gebruik gemaakt van de Bijbel in Gewone Taal.  “Jezus is gekomen voor álle mensen, en daarom moeten we zijn woorden niet opsluiten in kerkelijke taal”, aldus de vrouw die de meditatie verzorgde. Inderdaad: het waren aansprekende woorden die vanuit deze nieuwe vertaling klonken. Een voorbeeld vind je op: http://www.bijbelingewonetaal.nl/lees-en-ervaar/#matteuskerst.

Na afloop van de dienst was er (zoals na iedere kerkdienst) koffie met veel gesprekken. Toen we naar huis wilden fietsen bleek mijn fiets een speciale kerstlekkeband  te hebben.

Vanmiddag krijgen we nog bezoek van een zus en zwager. En we zouden een potje kerstscrabble doen, maar die doos is zoek sinds de verbouwing.

Vanavond zijn voor activiteiten in eigen tempo in en rond het huis. Morgen treinen we naar mijn moeder in Maassluis. Daarna reist mijn broer mee terug naar Alkmaar. En dan zijn de kerstdagen alweer voorbij.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.