Den Helder (17)

Lange Jaap van Pisa
Dit is de op één na hoogste vuurtoren van Nederland: de Lange Jaap. Hij staat in Huisduinen. Sinds 1878 staat de gietijzeren toren te zwaaien naar passerende schepen. Identieke, maar lagere exemplaren vind je o.a. in Scheveningen en op Java.

Huisduinen is de vroegere badplaats van Den Helder. Als gevolg van de aanleg van de Afsluitdijk is het strand hier echter verdwenen. De stroming veranderde dusdanig dat nu vlak langs de kust het Marsdiep op zijn diepst is. Het zand kwam nu ergens anders terecht: op de Razende Bol, een groeiend onbewoond eiland waar af en toe een grote vis aanspoelt. Het beheer wordt door de gemeenten Den Helder en Texel betwist. Als het tot een oorlog komt tussen Den Helder en Texel heeft Den Helder de grootste kansen, vanwege de hier aanwezige marinehaven.

Huisduinen zeedijk met Lange JaapHeb je het over Den Helder, dan is dit stukje binnen de gemeentegrenzen toch wel het meest bijzonder. Weliswaar is er van het authentieke dorp Huisduinen weinig meer over gebleven, maar de omgeving vergoedt veel. De zee, het zicht op Texel, de duinen ten zuiden van het dorp en het Napoleontische fort Kijkduin dat helemaal gerestaureerd is, met een enorm gangenstelsel en een prachtig zee-aquarium.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: