Den Helder (13)

Midden door de Koegraspolder loopt de lange Langevliet.

Ruim 25 jaar lang fietste ik bijna iedere werkdag de 9 km. heen en de 9 km weer tussen Den Helder en mijn werk.

Iedere ochtend moest ik het weerbericht in de gaten houden, want er is nauwelijks beschutting. Met harde tegenwind deed ik soms een uur over de fietstocht en met wind mee reed ik dezelfde afstand in minder dan 20 minuten. De bijna permanente zeewind kweekte van de schaarse bomen dividivi-bomen.

Langevliet 1In de eerste jaren was de Langevliet een lange rustige rechte weg, zonder fietspad en zonder verlichting.

Maar vanaf 1975 breidde Julianadorp zich geleidelijk uit. Elk jaar werd de weg drukker. Rond 1980 werd er een fietspad aangelegd. Inmiddels telt Julianadorp bijna 15.000 inwoners. Er is daar nauwelijks werk en er is geen middelbare school, dus dat leidt tot een permanente vervoersstroom richting Den Helder.

Vanwege de vele tegenliggende scholieren had een collega een dwarsbalk op zijn fiets gemonteerd. Daar fietste ik graag achter, want het leverde een relatief veilige beschutting.

Tot 1600 lag Huisduinen op een eiland. Tussen Callantsoog  en Huisduinen stroomde de zee gewoon heen en weer en klotsten de golven op een neer. Toen werd de Zanddijk aangelegd en geleidelijk stoven en duinen tegen de dijk aan.

Langevliet 2Toen na 1800 het Groot Noordhollandsch Kanaal  werd aangelegd was dat tegelijkertijd de aanleiding voor de aanleg van de Koegraspolder. In 1849 werd het drooggelegde land door de domeinen verkocht aan mr. Loopuyt. En een halve eeuw later was er op de kruising van de belangrijkste wegen een buurtschap ontstaan dat de naam Julianadorp kreeg.

In de Koegraspolder grazen nauwelijks koeien meer. Er worden vooral bollen geteeld.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Den Helder (13)”

  1. We hebben sinds 2006 op het dorp het Junior College. Hier kunnen de kinderen de eerste 2 jaar voortgezet onderwijs volgen. Dus inmiddels zijn we wel voorzien van een middelbare school.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: