Een plaatselijke diagnose

De Franse medisch historicus Mikkei Borch-Jacobson schreef het boek Making Minds and Madness.  In dat boek beschrijft hij de rol van de farmaceutische industrie bij het uitvergroten van kwalen.

Zodra een ziektebeeld via de media bekendheid krijgt zijn mensen ook geneigd om te zoeken naar een oplossing. En in onze tijd wordt vaak gedacht dat je via medicatie bijna alle lichamelijke ongemakken het hoofd kunt bieden.

Daarbij is het opmerkelijk dat de symptomen correleren met het land waar de publicaties verschijnen. De meervoudige persoonlijkheidsstoornis werd vrijwel alleen in Nederland en de USA beschreven en zelden in Duitsland en België. Hyperventilatie  wordt in Nederland veel beschreven, maar is in Spanje  vrijwel onbekend. Zelfs binnen landen bestaan er grote verschillen. ADHD  wordt in het oosten van de USA vijf maal zoveel gediagnosticeerd als in het midden en westen.

Zoiets moet al te denken geven. Kennelijk zijn er veel diagnoses die alleen in een bepaald taalgebied of zelfs in een bepaalde regio veel aandacht krijgen. Overigens zijn er ook ziektebeelden die zeer massaal beschreven worden en dan opeens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Een voorbeeld was de neurasthenie.

Momenteel zien we dat verschijnsel naar mijn mening bij diagnoses als ADHD en (‘milde’) vormen van autisme. De neiging bestaat om alle drukke gedrag en tekort aan volgehouden aandacht te wijten aan ADHD. Er zijn veel meer verklaringen waarom kinderen druk gedrag vertonen en zich niet lang met een taak bezig kunnen houden. Slechts een deel van de mogelijke verklaringen is ADHD.

Wat dat betreft is het risicovol dat een deel van het onderzoek naar ADHD gefinancierd wordt door fabrikanten van medicijnen die de gevolgen van ADHD moeten bestrijden. Dat is dus geen onafhankelijk onderzoek.

Je hoort nogal eens dat als een kind gunstig reageert op deze medicatie dat er dan dus sprake is van ADHD. Al eerder heb ik geschreven dat dat een onjuiste conclusie is. Er zijn ook andere kinderen die meer geconcentreerd kunnen werken als ze bijvoorbeeld ritalin hebben geslikt. Niet voor niets wordt er (o.a. door studenten) nogal gehandeld in dat medicijn. Misschien scheelt het je wel een punt op je examen. Maar op tijd naar bed gaan wil ook nogal eens helpen. Daar is geen pilletje voor nodig.

Psychiater Hans van der Ploeg: “Ik was een stil kind. Toen heette dat gewoon verlegen. Maar daarmee was ik niet zo afwijkend van de sociale norm die gold voor kinderen. Nu echter spreken álle jongetjes voor hun beurt. Als een kind niet aan deze ‘schreeuwcultuur’ mee doet heet hij nu al snel ‘een asperger’.

Dat wil niet zeggen dat de ziekten en syndromen niet bestaan. Wél dat ze mogelijk teveel aandacht krijgen. Het gevolg daarvan is dat een onevenredig groot deel van de symptomen geweten wordt aan juist dit ziektebeeld. Daarmee ziet men andere mogelijke verklaringen te gemakkelijk over het hoofd. En uiteindelijk wordt daarmee de betreffende persoon de juiste behandeling onthouden.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Een plaatselijke diagnose”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.