Veerponten

Waarschijnlijk heeft het te maken met vroege jeugdherinneringen.
Toen ik zes jaar was, verhuisden wij (vanuit Indonesië) naar Gorkum.

Toen ik acht jaar was kregen de oudste drie kinderen samen één fiets. Zodra ik die fiets onder de knie had (ik was motorisch nogal onhandig, dus het duurde even) trok ik er met deze fiets op uit. Eén van de doelen was een plek genaamd ‘Buiten de Waterpoort’.
Gorinchem VHier legden de veerponten Gorinchem IV  en Gorinchem V aan. Deze veerponten vormden een onderdeel van de autoweg van Amsterdam  via Antwerpen naar Parijs. Zoals ik al eerder op dit blog schreef wilde Napoleon hier een ‘pont’ hebben en de gezagsgetrouwe francofielen dachten dat hij een veerpont bedoelde. Die veerpont heeft ruim 150 jaar heen en weer gevaren, in verschillende gedaantes.

Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat rond 1960 al het autoverkeer dat tegenwoordig tussen Utrecht en Breda dendert zich een weg moest banen door de smalle straten van Gorkum om vervolgens met twee kleine veerponten (die ik toen groot vond, maar er konden zo’n 30 personenauto’s op) over de Merwede gevaren te worden.

Sanoma Media heeft mét mijn oude blog ook mijn foto’s van veerponten verloren doen gaan. Maar inmiddels is er een nieuwe fotoserie van veerponten in de maak. Die kun je zien op:

http://www.mijnalbum.nl/Album=GJPHISY8

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.