Kamperfietsen (1): keten in IJsselmuiden

IJsselmuiden 2We logeerden tijdens onze vakantie op een woonark op de IJssel. Volgens ons één van de mooiste plekjes van Nederland. Een maand eerder hadden onze kersverse koning en koningin nog geluncht bij de buren, de volgende woonark op het water.

Maar laten we die woonark nu eens verlaten en een fietstocht gaan maken vanuit Kampen. Hoewel: onze woonboot ligt aan de overkant van de IJssel. Dat is eigenlijk het dorp IJsselmuiden. Ook station Kampen ligt in IJsselmuiden. Maar tegenwoordig valt IJsselmuiden ook onder de gemeente Kampen. Het is een uitgestrekt dorp met maar liefst 12.000 inwoners. De oorspronkelijke bebouwing strekt zich uit als lintbebouwing langs een dijk en een vroegere zandplaat in de monding van de Polder Masterbroek bij 'sHeerenbroekIJssel. Het is een zeer kerks dorp. Maar (net als Urk) kent IJsselmuiden ook een rijke keetcultuur (bron: Wikipedia). Er zijn ongeveer 20 keten waar jongeren zich nogal eens te buiten gaan aan alcoholmisbruik. Volgens (alweer) Wikipedia wil men deze snel beledigde sujetten liever niet op straat hebben.

De polder Mastenbroek leverde in het verleden veel werkgelegenheid voor de inwoners van Kampen.  Het is een weids agrarisch gebied met rechte wegen, tussen IJssel en Zwartewater. Wel wordt de weidsheid in het noordwesten aangetast door de bouw van kassen. Dwars door de polder boemelt het Kamperlijntje: de spoorlijn van Zwolle naar Kampen. Er zijn tegenwoordig maar twee haltes: Zwolle en Kampen. Ik begrijp niet waarom er geen halte is bij de Zwolse Vinexwijk Stadshagen die zich kilometers lang uitstrekt langs de spoorlijn.

Kampen trein naar ZwolleOmdat de rit maar 10 minuten duurt kan hetzelfde treinstel de hele dag heen en weer rijden. Een NS-reiziger heeft een boekje geschreven over zo’n hele dag… Gewoon een dag in dezelfde trein blijven zitten… Ik had het kunnen bedenken. Het boekje van Maarten Metz heet: 962 km tussen Zwolle en Kampen.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Kamperfietsen (1): keten in IJsselmuiden”

  1. Wat leuk iemand die over mijn woonplaats schrijft. IJsselmuiden en Kampen zijn erg leuk en inderdaad je kan er alle kanten op met de fiets. Wellicht een idee om ook nog richting Elburg en Harderwijk te fietsen? Erg mooi plaatsjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: