Kornelimünster

Kornelimünster 1Nu het in het nieuws steeds over de Paus hebben, kunnen we het ook wel weer eens over een kerkgebouw hebben.

Diep verscholen tussen de heuvels en de wouden langs de Duits/Belgische grens ligt een bijzonder kerkelijk complex. Je vindt er eenzame voet-en fietspaden, waarop de argeloze reiziger soms een beer tegen kan komen. Die is dan ontsnapt uit een nabijgelegen dierentuin.  

Op deze plek stond ooit een heidense Romeinse tempel. Rare jongens, die Romeinen. Toen het Romeinse rijk een christelijk rijk werd en de Paus veel invloed kreeg werd op dezelfde plaats een klooster gesticht. Maar de Noormannen kregen er lucht van. Ik dacht dat ze alleen met vikingschepen op reis waren, maar ze trokken ook diep het land in. Het oorspronkelijke klooster werd in het jaar 881 door de Noormannen verwoest. 

Kornelimünster 2Maar de abt van het klooster liet het er niet bij zitten. Hij timmerde hard aan de weg en liet nog harder aan het hout timmeren. Met als gevolg dat er 100 jaar later een groot kloostercomplex staat. Maar dat niet alleen: al het land binnen een uur gaans hoorde bij deze abdij. Daarom deden alle monniken ook aan hardlopen. Hoe verder ze kwamen in één uur tijds, hoe uitgebreider het land dat bij de abdij hoorde.

Het gebied dat bij de abdij hoorde werd het Münsterländchen genoemd. Daarmee ontstond een sterke verwevenheid tussen werelds bestuur en kerkelijk bestuur. Het werd een abdijvorstendom. En alleen edelen konden hier monnik worden.

In 1028 kreeg het klooster de huidige naam: Monasterium Sancti Cornelii ad Indam, oftewel Kornelimünster (in het Nederlands Sint-Cornelis Münster). Deze kerkelijke gebouwen werden pas echt bekend toen Karel de Kale relikwiëen van Paus Cornelius aan het klooster schonk. Dat trok veel bezoekers. Voortdurend werd het complex uitgebreid. Daardoor vind je er allerlei bouwstijlen in terug. En rond het complex ontstond een klein stadje, met cafés en herbergen onder dezelfde naam en postcode. 

Pas de Fransen dufden het aan om dit gebied zijn autonomie te ontnemen (1797). In 1815 wordt het gebied aan het Koninkrijk Pruisen toebedeeld.  

Een paar weken geleden nam ik hier op de fiets even een kijkje om daarna af te dalen naar een ander kerkelijk centrum: Aken.

Kornelimünster 3

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.