Droogdrinken

De term komt uit de verslavingszorg.

(Ex-) alcoholisten die héle verhalen kunnen vertellen over hun drankgebruik. Ze drinken inmiddels niet meer (althans: geen alcohol). Maar ze zijn nog helemaal niet los van hun verslaving. Anders zouden ze het er niet zo uitgebreid en tot in detail over hebben.

Een publicatie over bevrijding van trauma’s. Bij die studie horen ook allerlei verhalen van mensen. Het opvallende is dat die mensen het tot in detail hebben over alles wat hen overkomen is. Daar hebben ze nu geen last meer van, zeggen ze, want ze zijn genezen, bevrijd. Maar juist het feit dat ze hun verhaal zo uitgebreid voor een groot publiek vertellen maakt dat ik daar zo mijn bedenkingen bij heb.

Mevrouw de Vries vertelt over het feit dat ze vroeger ontzettend afhankelijk was van andere mensen. Maar nu trekt ze zich hélemaal niets meer aan van het oordeel van anderen. Tot in detail weet ze vertellen wat anderen over haar zeggen. Maar het doet haar helemaal niets! Terwijl ze dat vertelt wiebelt ze op een opvallende manier voortdurend met haar benen. Die lichaamstaal zegt al van alles…

Het doet me ook denken aan organisatoren van optochten tegen zinloos geweld. Ik respecteer de goede bedoelingen. Maar het is al een paar keer gebeurd dat uitgerekend zo’n organisator opgepakt werd vanwege openlijke geweldpleging.
Of bijvoorbeeld mensen bij wie alles in het teken staan van het veroordelen van homo’s of pedofielen. Je mag natuurlijk niet iedereen over één kam scheren. Maar er zijn mensen die op die manier vechten tegen hun eigen geaardheid. De strijd tégen maakt hen juist kwetsbaar en vatbaar. Ze zijn er teveel mee bezig.

Ooit kwamen we een meneer tegen die op straat waarschuwde tegen de losgeslagen seksuele moraal. Hij had een bord bij zich met de meest heftige seksuele zonden die je maar kunt bedenken. Van veruit het meeste wist ik niet eens dat het bestond. Je zou bijna zeggen dat die meneer mij op allerlei ideeën bracht…

Als je écht los bent van je verleden heb je het er niet zo uitgebreid over. Je stipt het aan, je benoemt het even. En daarna ga je verder. Niet met het verleden, maar met je toekomst.

“Denk niet aan die roze olifant!” Dan weet je dus wat er gaat gebeuren…

De hele dag denken dat je niet moet roken.
De hele dag denken dat je niet moet drinken.
Je kunt er maar beter helemáál niet aan denken…..

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.