Rouwverwerking en verstandelijke beperking (7)

In het Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met een verstandelijke beperking (december 2012) staat een overzichtsartikel rond een aantal case-studies rond rouwverwerking.

De beide onderzoeksvragen luidden: 

a) Hoe verlopen rouwprocessen bij mensen met een verstandelijke beperking?

b) Welke interverties kunnen gehanteerd worden om mensen met een verstandelijke beperking te begeleiden bij het rouwproces?

Bij het onderzoek waren 12 studies betrokken. Opvallend was dat bij zes van de studies de rouwreactie pas jaren na het overlijden van een geliefd persoon merkbaar waren. Dat betekent dus dat bij mensen met een verstandelijke beperking inderdaad vaak sprake lijkt te zijn van uitgestelde rouw.

Daarnaast bleek uit meerdere studies dat het ontstaan van de rouwreactie te maken had met een uitlokkende factor. Zo was de verjaardag van een (overleden) oma een uitlokkende factor, in een andere situatie bleek iemand pas na het overlijden van haar grootmoeder ook aan het verdriet van het overlijden van haar moeder toe te komen.

Dit betekent dus dat begeleiders met name rond overlijden alert zouden moeten zijn op uitgestelde rouwreacties. In mijn werk heb ik inmiddels meerdere malen gezien dat het overlijden van bijvoorbeeld een groepsgenoot ook het verdriet rond het overlijden van een familielid actueel en acuut maakte.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.