Zieke Poes

Oude mensen hebben vaak last van blaasontstekingen.
Regelmatig hebben ze dat zelf niet door en de mensen uit hun omgeving al helemaal niet. Totdat ze veel pijn krijgen, of dat het gedrag verandert (een delier is een berucht gevolg).

Sinds vrijdag was het gedrag van Poes veranderd. Zaterdag was ze heel onrustig, liep klaaglijk te miauwen, wilde steeds naar buiten en dan weer naar binnen.

Zondagmorgen vonden we bloed op de vloer. Daarmee werd het vermoeden bevestigd. Waarschijnlijk (alwéér) een blaasontsteking, net als tien weken geleden. Kennelijk lijken oude poezen op oude mensen. Bovendien at en dronk Poes niets meer.

Kon het wachten, of moesten we in het weekend de Poezendokter bellen? Toch maar de Poezendokter gebeld en die adviseerde om wél te komen, vanwege de mogelijke pijn.

LigpoesMet Poes luidkeels miauwend achterop de fiets fietste ik door de kou naar de Poezendokter. Ze was weer zó luidruchtig met haar sirene aanwezig dat ik – met een zwaailicht op mijn hoofd – vanzelf voorrang zou hebben gekregen in het verkeer. Eenmaal in de wachtkamer hield Poes zich echter helemaal muis(!)stil. Alleen op die manier dacht ze aan een mogelijke behandeling te kunnen ontkomen.

De Poezendokter constateerde inderdaad een forse blaasontsteking. Poes kreeg een antibioticum, pijnstillers, een ontstekingsremmer en een spierontspanner. Daarnaast een extra energierijke voeding om weer even bij te ‘tanken’.

Zo’n behandeling kost natuurlijk wel een paar centen. Ik wilde als cadeautje voor mijzelf een fietscamera aanschaffen http://www.iontheaction.com/, maar de behandeling van Poes blijkt duurder te zijn dan zo’n actioncam. Die camera kan wel even wachten. Poes krijgt voorrang.

Hoewel we Poes als onderdeel van het gezin zien is ze niet opgenomen in onze IZZ-verzekering. Maar zolang Poes nog kwaliteit van leven kan hebben is ze ons ook een aanzienlijk aantal centen waard. Maar als we van een uitkering hadden moeten leven, dan hadden we Poes al lang de deur uit moeten doen…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Zieke Poes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.